Áprilisban csökkentek a világpiaci élelmiszerárak
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított áprilisi árindex márciushoz viszonyítva 3,4 százalékkal (6,7 ponttal), 165,5 pontra süllyedt, tavaly áprilishoz képest pedig 3 százalékkal volt alacsonyabb a mutató.
A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Áprilisban a cukor ára 13 éves mélypontra esett, márciushoz képest 14,6 százalékkal csökkent részben amiatt, hogy a nemzetközi olajárak gyengülése miatt visszaesett a kereslet a nyerscukorból előállított, üzemanyagként használt etanol iránt is.
A növényi olajok árindexe 5,2 százalékkal süllyedt, különösen a pálma- a szója- és a repceolaj iránti kereslet visszaesése miatt.
A tejtermékek árindexe 3,6 százalékkal, a húsféléké 2,7 százalékkal esett, a szemes terményeké csak minimálisan csökkent.
Tavaly az árindex átlagosan 171,5 pont volt, 1,8 százalékkal magasabb, mint 2018-ban, de 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi csúcsnál. (MTI)
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.