Szombathelyen választották meg az Év Fagylaltját
Négy kategóriagyőztest hirdettek az Év fagylaltja versenyben, amelynek idén Szombathely adott otthont. 150 féle fagyit, köztük az előző évek legfinomabb kreációit lehetett megkóstolni, a látványműhelyben pedig a fagylaltkészítés kulisszatitkaiba is bepillanthattak az érdeklődők. A zsűri íz, állag és dekoráció alapján pontozott, külön kategóriában díjazták a mentes fagylaltokat. Nagykanizsai, újfehértói és budapesti győzelem született, a közönségdíjat egy komáromi cukrászda rozmaringos fehér csokis vilmoskörte fagyija kapta.
VERSENYEREDMÉNYEK:
„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:
Il Re Del Piemonte – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)
Ezüstérem:
Sós pisztácia madártej- ricotta mangóval – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto – Nagykőrös)
Bronzérem:
Meggyes crema krokkanttal – Kurucz Kinga (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső)
„I./M.” (mentes) kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye
Arany:
Illatos birs feketeribizlivel – Pokoraczki Ágnes (Bahama Kézműves Fagyizó – Újfehértó)
Ezüst:
Frutta al Cioccolato – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)
Bronz:
Meggyes diós mák – Eszenyi Ferenc (Matifou Fagyizó – Debrecen)
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Arany:
Liberte – Vladucz Péter (Chef Market Zrt. – Budapest)
Ezüst:
Handcrafted Pisztácia Tejjégkrém – Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. – Környe)
Bronz:
Argentin Karamellás Keksz – Horváth Mónika (Békás Kft. /Pernigotti/ – Budapest)
„C/M” (mentes) kategória:
Arany:
Pisztácia parajd fűszerével – Gangel András (m-Gel Hungary Kft. – Budapest)
Ezüst:
Copa KiBana – Luca Marogna (Pregel Magyarország Kft. – Budapest)
Bronz:
Laktózmentes Cold Brew Coffee – Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. – Környe)
I./M és C/M kategóriákban nevezett fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia, maltit (maltitol).
Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:
Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)
Közönségdíjas:
Rozmaringos fehércsokis vilmoskörte – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.