Blauburger: karakter és könnyedség
Fa- és fémhordók a modern pincészetben, az előbbiek egyikében, egy 1000 literes, ovális darabban pihen a győztes bor. A blauburger a kék oportó (vagy az újabb megnevezés szerint: portugieser) és a kékfrankos „szerelemgyereke”, 1923-ben keresztezte dr. Fritz Zweigelt (igen, róla kapta nevét a zweigelt szőlő, amelyet a kékfrankosból és a Szent Lőrinc fajtákból szintén ő nemesített). Jagodics Attila úgy fogalmaz, a kékfrankosnál könnyedebb, bársonyosabb, jobban iható bor.
Magyarországon Kőszeg mellett Egerben, Villányban, Szekszárdon telepítették, cuvée készítéséhez is használják, szép és gazdag a színanyaga. Természetesen önállóan is nagyon jól megállja a helyét, a reduktív fajtája rozsdamentes acéltartályban készül, ez a gyümölcsösebb és a könnyedebb változat. A fahordó a kékfrankos-jegyeket hozza ki inkább a borból, karaktert ad neki. A blauburgernek jót tesz a tölgyfa és az érés, öt-hat év után viszont leszállóágba kerül, nem lehet olyan hosszú ideig eltartani, mint egy cabernet-t, rövidebb az életciklusa. Viszont ha acéltartályba teszik a szüret után, a karácsonyi asztalon már lehet kínálni az ételek mellé.
Családi hagyomány A borászatot Jagodics Attila édesapja kezdte el 1997-ben, akkor telepítette az első szőlőt, ő is – mint mindenki a családban – a vendéglátásban dolgozott, a szombathelyi Nagyszállóban volt tanuló, a hotel pincéjében borpince is működött, itt szeretett bele a borászatba, majd Kőszegen valósította meg a fiatalkori álmát. A két fiúgyermek aztán belenőtt a borkészítésbe, szőlőhegybe és a pincébe, 2017 óta, édesapja halála óta Jagodics Attila már egyedül viszi tovább a családi hagyományt. A hathektáros birtokból négy hektár a szőlő, most készül mellette a feldolgozó, a pince a városban található. |
Hogy a blauburger mennyire közismert fajta? Kőszegen nagyon jól bevált, majdnem minden borásznak van, az egyik legjobban fogyó fajta, mondja Jagodics Attila. A karnevál borának, a Naplementének 13 fok az alkoholtartalma, szép beérett szőlőből készült, a savtartalma 5,4, ami alacsony, vagyis könnyed, mégis jellemes italról beszélünk. A 2018-as évjárat kétszer volt Kőszeg város bora, megnyerte a Vas megyei borversenyt, jól áll neki a fahordó. És hogyan kell inni? Semmiképpen nem fröccsben, hanem kortyolgatva, kóstolgatva, ízlelgetve a friss, fiatal bort. Önmagában is kitűnő, fűszeres sajtokkal jól harmonizál, de szűzérméhez, gombás húsokhoz, vargányás ételekhez is passzol, ugyanígy remek választás a steak mellé is.
Fehér és vörös Az egész soproni borvidék (ahova Kőszeg is tartozik) a nagy filoxéra-járvány (1874–1914 között az Amerikából érkező szőlőtetű jelentős pusztítást okozott a szőlőterületeken) előtt fehérboros vidéknek számított, a furmint elődje volt a jellemző fajta. Utána kékfrankos terjedt el, aztán szép lassan visszatértek a fehér fajták is, most már nagyobb is a kereslet rájuk, a Kőszeg környéki telepítések már az új trendhez alkalmazkodnak, mondta el Jagodics Attila. |
Naplemente, Zeusz, Pinot blanc Az immáron 20. alkalommal megrendezett karneváli borversenyre 22 szőlőtermesztő, borász nevezett, összesen 58 nedű megmérettetésével. Az idei évben kimagaslóan magas számmal hoztak a borászok fehérborokat, összesen 29-et, továbbá 22 vörös- és 7 rosé bort. A borokat szakavatott borbírák minősítették, a fehérboros bizottság elnöke Böröcz Tamás, a vörösboros bizottságé pedig Wawrzsák László volt. Egy évig viselheti a Karnevál bora a megtisztelő címet a győztes borász, aki egyébként a következő évben díjmentesen árulhatja a borait az eseményen. A lebonyolításban idén is a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete működött közre, a verseny tisztaságát Dr. Bálint Mónika Közjegyzői Irodája felügyelte. Az 58 nevezett borból 1 kapott bronz, 45 ezüst, 12 pedig arany minősítést, ami garantálja, hogy a Borok Utcájába látogatók minőségi italok közül válogathatnak. A SAVARIA KARNEVÁL BORA 2023: JAGODICS PINCÉSZET – NAPLEMENTE BLAUBURGER 2021. LEGJOBB FEHÉRBOR: MÁNDLI BORHÁZ – ZALAI PINOT BLANC 2021. A SAJTÓ BORA: FEIND ÉS FEIND PINCÉSZET – ZEUSZ 2018. |
(TT)
Fotó:Nagy Jácint
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.