Magyar rekord született: egy csaknem 3 és fél kilométer hosszú kolbász készült
30 disznót vágtak le és dolgoztak fel a csapatok a böllérversenyen. Az Egyházmegyei Karitász tagjai az elsők között érkeztek, a reggeli vendégeknek már sült vért és májat is tudtak kínálni. Mindenütt nagy volt a sürgés-forgás: a vasi települések mellett erdélyi, felvidéki és muravidéki települések is képviseltették magukat.
Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy minden versenyző elhozta magával az otthon ízeit, különlegességeit. A rendezvényen megízlelhették a kitűnő ételeket, barátságok szövődtek, emberi kapcsolatok jöttek létre, ami a legfontosabb az életben.
A csapatok folyamatosan kínálták a finom falatokat: az otthonról hozott szalonnát, a toros káposztát, közben sült a tepertő, a húsos kolbász, a véres és májas hurka. A sátraknál óriási volt a tolongás, több ezren szerették volna megkóstolni a finomságokat.
Frissen főtt húslevest és gazdagon rakott disznótoros tálakat értékelt a zsűri, amelynek tagjai az ízek mellett a higiéniát, a feldolgozás és a tálalás módját is figyelembe vették. A versenyt végül az oszkói csapat nyerte, a karitász a 2. helyen végzett. Tuczainé Régvári Marietta, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója az eredménynél is fontosabbnak tartotta, hogy az egésznapos munka egy csapatépítő tréninggel ért fel. Hozzátette, hogy ők sokszor a nap 14 órájában szociális problémákkal foglalkoznak, de most egy kicsit mindenki elfelejthette a hétköznapokat, minden háziasszony, apuka elővette az otthoni tudását, gyarapítva ezzel a csapatot.
Miközben a vendégek ettek-ittak, s a színpadon mulatós zene szólt, a nagysátorban a kolbásztöltés magyar rekordját állították fel. Reggel 6-tól délig megállás nélkül 28-an töltötték a kolbászt, amihez mintegy 3 ezer kiló húst használtak fel. Székely István, a Győrvári Léhűtők csapatkapitánya elárulta, hogy a teljes hossz 3490 méter lett, de a korrekciós mérték miatt hivatalosan 3460 méteres lett a győrvári, jelen pillanatban Magyarország leghosszabb kolbásza.
A győrvári rendezvénynek jótékony célja is volt: ezúttal az egyházmegyei karitászt támogatták - tudtuk meg Kaczor Zsolttól, Győrvár polgármesterétől. Felajánlásokból húst és 1 tonna kolbászt kaptak, melyet a rászorulóknak osztottak szét.
A felajánlott húst másnap reggel már csomagokba is rakták a karitász munkatársai. A jáki karitász kapott 50 csomag kolbászt, melyet Jákon a nagycsaládosoknak és egyedülálló öregeknek osztottak szét. Az adománynak köszönhetően összesen mintegy 1000 család asztalára kerülhetett hús a megye több településén.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.