Csavart fánkot sütöttek a kézműves kuckóban
Vízkereszttel elkezdődött a farsang időszaka, ami idén február 14-ig tart. Az AGORA Kézműves Kuckójában minden évben kreatív programokkal várják a gyerekeket, ezúttal kreatív fejdíszeket, csörgősipkát és busóálarcot készíthettek.A maszkabálok szezonjának jellegzetes finomsága a farsangi fánk. Egy különleges változatát süthették meg közösen a Szivárvány Óvoda kis ovisai ma délelőtt.
Geosits Judit kulturális szervező elárulta, hogy a csavart fánkot az oszkói hölgyektől tanulta néhány évvel ezelőtt. A recept Horváth Ilona receptje, egy nagyon jól bevált tészta. Kell hozzá fél kg liszt, 5 dkg porcukor, 5 dkg olvasztott margarin, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő.
A tésztát vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és sütőrummal ízesítik. Bár a recept hagyományos, a forma nem. A tésztát fatiplire csavarják fel, így érdekes küllemet kap az édesség - hasonló lesz a kürtőskalácshoz. Amíg sült a csavart finomság, a gyerekek kreatív elfoglaltságot kaptak. A sütemény összetevőit a szervezők papírra nyomtatták, ezeket lehetett kiszínezni.
A kisült fánkra a végén porcukrot szórtak.
Forrás: SZTV
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.