16.1
  
7.67
km/óra
  2025.04.13., vasárnap  •  Ida napja
Így lesz stresszmentes a húsvét

Így lesz stresszmentes a húsvét

Tojás, sonka, kalács és a sütemények végeláthatatlan sora: minden évben több napon át tartó készülődés előzi meg a húsvétot. Gyakran előfordul, hogy kevés idő marad a készülődésre, emellett elméretezzük az étel mennyiségét, és többet készítünk a kelleténél. Néhány praktikus tanácsot gyűjtöttünk az egyik élelmiszermárka segítségével, és recepttel is szolgálunk.

A tudatos készülődés nem egyenlő a finom falatokról való lemondással vagy a hagyományok mellőzésével. Érdemes mindent tudatosan és előre megtervezni, így megelőzhetjük, hogy a húsvéti emlékeink csupán az eszeveszett takarításból és főzésből álljanak. Próbáljunk meg időben elkezdeni készülődni, amibe érdemes az egész családot bevonni. Sütés-főzés közben a gyerekek izgalmas, játékos formában számos dolgot elsajátíthatnak: a kalácson gyakorolhatják a fonást, a kiszúróformákkal izgalmas süteményvilágot építhetnek. A közös sütögetés és főzőcskézés pedig remek lehetőséget nyújt arra is, hogy a gyerekek megismerjék a zöldségek-gyümölcsök változatos felhasználási módját, így például felfedezhetik azt is, hogyan és miért került a tortába reszelt répa.

Le az élelmiszerpazarlással!

A nagyobb ünnepek közeledtével sokszor hajlamosak vagyunk túlvásárolni magunkat, és akár több családnak is elegendő ételt készíteni, aminek egy része végül a szemetesben landol. Hogy az élelmiszerpazarlást – és az abból eredő bűntudatot, illetve felesleges költekezést – megelőzzük, érdemes már előre felmérni a vendégek számát, milyen fogások és sütemények voltak az elmúlt években a kedvencek, és mi az, amit csak a hagyomány miatt készítünk el minden esztendőben. Ha tudatosan felvérteztük magunkat az élelmiszerpazarlás ellen, még akkor is előfordulhat, hogy néhány ételből többet készítünk, mint amennyi elfogyna. Ilyenkor érdemes kreatív szemmel nézni az alapanyagokra, és átgondolni, milyen izgalmas fogásokká alakíthatjuk át őket: a maradék tojásból például finom szendvicskrémet készíthetünk, a kiszáradt répatortából pedig sütinyalókákat formázhatunk a gyerekek segítségével.

Húsvétkor a legtöbben elfelejtjük az egészséges táplálkozás szabályait, azonban a finom falatok mellett sem árt odafigyelni arra, hogy miből mennyit eszünk, ezzel elkerülve a fájdalmas puffadást, és a még ünnepek után is tartó emésztési panaszokat. Próbáljunk meg húsvét alatt is a kiegyensúlyozott étkezésre törekedni: ha például szeretjük a majonézes salátákat, érdemes azokat zöldsalátával fogyasztani, a sonka-tojás kombináció mellé pedig készíthetünk finom zöldségkrémeket, így a kedvenc ételeink mellett a rostbevitelünket is növelhetjük.

Zöldség- és tojáskrém

Jöjjön tehát egy zöldséges megoldás: a streetkitchen.hu receptje szerint a lencsekrém egyszerűen elkészíthető. Egy fej hagymást és két gerezd fokhagymát apróra vágva kevés olajon üvegesre pirítunk. Egy doboz (konzerv) lencsét leszűrünk, egy marék dióval és a kész hagymával együtt aprítóba tesszük és összezúzzuk. Fűszerezni ízlés szerint lehet, de legjobb lesz egy-egy teáskanál rozmaringgal és kakukkfűvel, tehetünk bele kevés füstölt paprikát és balzsamecetet, illetve kötelező körként sót és borsot. Egy evőkanál olívaolaj kerül bele, ismét összedolgozzuk. Ha krémesebb állagút szeretnénk, akkor adjunk még hozzá olívaolajat. Számos változatban készíthető, egy közkedvelt változat szerint 20 deka lencsét és két nagy sárgarépát megfőzünk, ezek adják az alapot, mehet hozzá a hagymás alap és a fűszerek, aztán botmixerrel összedolgozzuk.

Az ételmentő receptek közül húsvétkor a tojáskrém a kézenfekvő megoldás, ami nem is bonyolult, ráadásul a sonkamaradékot is felhasználhatjuk. 10 kemény tojáshoz 10 deka vajjal vagy margarinnal számoljunk, kell még 1 fej vöröshagyma, két evőkanál mustár, 4 evőkanál majonéz, só, bors, esetleg friss petrezselyemzöld. A tojásokat és a hagymát vagy apróra vágjuk, vagy robotgéppel felaprítjuk, a továbbiak már csak kevernünk kell – vagy ezt a műveletet is gépre bízhatjuk. A húsos verzióba 10 deka sonka (de készíthető kolbásszal is) kerül, a vöröshagymát lilahagymára cserélhetjük, a majonézt pedig tejföllel (ízlés szerint mennyiségben) válthatjuk ki.

címkék
Savaria Fórum 34. évfolyam 9. szám - 2025.04.07.
Savaria Fórum 34. évfolyam 9. szám - 2025.04.07.
legolvasottabbak
Spartan Race 2025 Szombathely: mutatjuk a programot és az útlezárásokat
Jövő szombaton (április 12-én) ismét a Spartan Race a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozatának helyszíne lesz Szombathely. 30 országból 3500 versenyző érkezik a városba, az esemény lebonyolítása útlezárásokkal is jár.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt mérik a rendőrök a sebességet a Speedmarathon során
Április 9-én 6 órától 24 órán keresztül az összes traffipax élesben üzemel a vármegyénkben, sőt az egész országban, olvasható a Vas vármegyei rendőrség Facebook-oldalán.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
Ausztria: több határátkelőn fertőtlenítő szőnyegen kell áthajtaniuk a járműveknek - a kőszegi is érintett
A ragadós száj- és körömfájás vírus miatt péntektől fertőtlenítési intézkedéseket vezettek be Ausztriában a nyitva lévő határátkelők egy részén a járműveknek fertőtlenítő szőnyegen kell lassan áthajtaniuk belépéskor, ami csúcsidőben lassíthatja a forgalmat. A nagy határlépő pontokon az osztrák hadsereg is segítséget nyújt a hatsóágoknak.