Közösségi kenyérsütés egészen az alapoktól kezdve
Soproni Attila, a Csepregi Pékség pékje elmondta, hogy a múlt héten volt egy komolyabb felvásárlás, az utóbbi egy- két napban azonban normalizálódott a helyzet és mindenki visszatért a régi kerékvágásba.
Szabadfi Szabolcs a kőszegi származású pék egy spanyolországi kenyértanfolyam után jelenleg önkéntes karanténban tölti az idejét. Most a közösségi oldalán osztja meg mesterfogásait a kenyérsütésre vállalkozókkal. Élő bejelentkezéseiben az alapoktól, azaz a kovászkészítéstől sajátíthatják el követői a kenyérsütés fortélyait.
Szabadfi Szabolcs: „Mindenkinél változó körülményekkel kell számolni, az országban többezer fajta liszttel dolgoznak, most próbáljuk egyformán nevelni a kovászainkat, mindenkinek a lakásában is más körülmények vannak. Így a hőfok, a gombák mennyisége, ami röpköd a levegőben, és éppen ezért nagyon-nagyon nehéz ezt így összehozni, de megpróbálok a tapasztalataimra alapozni. Kapom sorba a fotókat és fotó alapján az enyémmel összehasonlítva, amit én dokumentálok, próbálunk egy egységesen jó kovászt nevelni.”
Szabolcs negyvenezres követői táborával csütörtökön süti ki az első kenyeret. De a folyamat az elejétől visszanézhető a legnagyobb közösségi oldalon, így bárki, bármikor belevághat.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.