km/óra
  2024.11.29., péntek  •  Taksony napja
„Mákos bejgli, diós bejgli, szeretem, szeretem...”

„Mákos bejgli, diós bejgli, szeretem, szeretem...”

A bejgli hagyományos karácsonyi süteményünk. Sziléziából származik, nálunk a 19. század második felében terjedt el. Nincs igazi ünnepi asztal nélküle. Legtöbbször mákkal és dióval töltik meg, melyek a hiedelem szerint bőséget hoznak, és elűzik a rontást. De ma már találkozhatunk gesztenyés, szilvalekváros, csokoládés és más ízesítéssel is.

 

Sok háziasszony nem mer nekilátni a bejgli sütésének, általában rossz tapasztalat miatt. Ám kis odafigyeléssel és néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhető, hogy a süteményünk száraz legyen vagy megrepedezzen. Poncsák Péter, az Élelmiszeripari Szakgimnázium szakoktatója avatott be minket a bejglikészítés fortélyaiba. 


– Ez egy élesztős, omlós tészta. Az átszitált lisztet jól elmorzsoljuk a margarinnal, hozzátesszük a porcukrot, a sót, a tojássárgáját és a hideg tejben elkevert élesztőt. Gyors, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk. Fél kiló lisztből három cipót kapunk. Lefóliázva fél óráig, de akár egy egész éjszakán át is hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket: vízből és cukorból szirupot főzünk, 10 percig forraljuk, majd összekeverjük a darált mákkal vagy dióval. A máktölteléket citromhéjjal, a diósat fahéjjal ízesítjük. Ha a massza túl lágy, édes morzsával dúsíthatjuk. Mindkét változatba kerülhet aszalt gyümölcs és mazsola is. A pihentetett tésztát szögletesre nyújtjuk, elterítjük rajta a tölteléket, és szorosan feltekerjük. Tojássárgájával vékonyan lekenjük, ezt a réteget huzatos, hűvös helyen rászárítjuk, majd fél-háromnegyed órát viszonylag meleg helyen kelesztjük. Sütés előtt tojásfehérjével kenjük át a tekercsek felületét, ettől lesznek szép márványosak. Megszurkáljuk a tésztánkat, hogy távozhasson a nedvesség, így nem repedezik meg. 190-200 fokon 25-30 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra. Ha kihűlt, szeleteljük – mondta el Poncsák Péter. Azt is tanácsolja, hogy aki még sosem készített bejglit, a gesztenyéssel kezdje, mert ez a legkönnyebb. A boltban kapható ízesített gesztenyemasszát két fólia között kinyújtjuk, a tésztára terítjük, és feltekerjük. A bejgli készítésébe a gyerekeket is be lehet vonni, élvezni fogják a lisztezést, gyúrást, töltelékezést.

 

A tészta hozzávalói: fél kg liszt, 2,5 dkg élesztő, csipet só, 5 dkg cukor, 18 dkg margarin vagy vaj, 1 tojássárgája, 2 dl tej
A töltelékhez: 25 dkg darált dió, 25 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 2 dl víz


 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 41. szám - 2024.11.22.
Savaria Fórum 33. évfolyam 41. szám - 2024.11.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Adventi vásár Szombathely 2024: Itt a teljes program!
November 22-én, pénteken hivatalosan is megnyílik a szombathelyi adventi vásár. Egészen december 23-ig vár kicsiket és nagyokat az ünnepi fényekbe öltözött Fő tér a már hagyományosnak számító elemekkel és természetesen sok izgalmas újdonsággal is.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
Erős, viharos szél várható csütörtök estétől
Az érkező ciklon előtt és után is erős, viharos szél várható csütörtök estétől - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán.
Pokol Csöngén: egy matracon kuporgott az illegális állatszaporító, miközben zajlott az állatmentés
A beszámolók alapján több tucat, vagy akár száznál is több, rendkívül rossz körülmények között tartott kutyát és állati tetemeket találtak az állatvédők, akik a hatóságok kíséretében érkeztek a Vas vármegyében élő osztrák asszony házához.