Ausztria: március 1-én egyeztetnek arról, mikor és milyen feltételekkel nyithatnak ki az éttermek és a szállodák
Úgy tűnik, átgondolta az osztrák kormány, hogy leghamarabb húsvét körül nyithatnak ki a vendéglátóhelyek és szállodák. Ahogy arról beszámoltunk, mindkét ágazat képviselői felháborodtak a lehetséges nyitás újabb dátumán, ugyanis korábban arról volt szó, hogy a februári enyhítés eredményeinek függvényében a hónap végén megnézik, milyen feltételekkel lehet ismét étterembe menni.
Belépés negatív teszttel
Sebastian Kurz pénteken egyeztetett Elisabeth Köstinger turisztikai miniszterrel, a gazdasági kamara elnökével, Harald Mahrerrel - a beszélgetésen több neves vendéglátós is részt vett. A kancellár közölte, azért került ismét napirendre a kérdés, mert az éttermek tulajdonosai már nem ellenzik, hogy a vendégeik csak érvényes teszttel vehessék igénybe a szolgáltatás. Kurz szerint az eddigi elutasítás után az ágazat képviselői maguk érveltek a megoldás mellett.
A megbeszélésen egyezség született arról, hogy március 1-ig kidolgozzák a feltételrendszert, amivel a járvány ellenére további enyhítések léphetnek életbe. Kurz emlékeztetett arra, hogy mindez a fertőzések számától függ: ha ismét emelkedés tapasztalható, akkor nincsen értelme a további nyitásnak. A kancellár emlékeztetett arra is, hogy a polgárok magatartásától is sok függ: ha az emberek csökkentik a találkozások számát, akkor nagyobb az esély arra, hogy fertőzési ráta alacsony legyen.
Március 1. lesz az a dátum, amikor döntünk a további lepésekről - ezt korábban Rudolf Anschober, egészségügyi miniszter mondta egy szakértőkkel folytatott értékelésen. A tárcavezető ezzel a kultúra és a vendéglátás képviselői zajló egyeztetésekre utalt.
Kurz úgy fogalmazott, hogy a tesztelés a legjobb módszer arra, hogy a korábbi szabadság egy részét visszanyerjék az emberek, ahelyett, hogy a hónapok óta tartó zárás folytatódna. Mint mondta, a szolgáltatóknak jól működik a rendszer (csak 48 óránál nem régebbi, negatív teszttel vehetők igénybe a testközelben végzett szolgáltatások), és örvendetesnek nevezte, hogy a vendéglátás képviselői is hajlandóak hasonlóra. Kurz hozzátette, Ausztria világelső a tesztelésben.
Szabályokat dolgoztak ki
A pénteki szakmai találkozó hátterében az áll, hogy az osztrák gazdasági élet szereplői egyre hangosabban követelik az újabb enyhítéseket. A szálláshely- és vendéglátóhelyek tulajdonosai már átfogó biztonsági és megelőzési szabályokat is kidolgoztak, hogy még húsvét előtt megnyithassanak. Michaela Reitterer, az Osztrák Hotelszövetség elnöke utalt arra, hogy a szállodákban alig fordultak elő fertőzések és a kontaktkutatáshoz minden eszköz rendelkezésre áll.
Susanne Kraus-Winkler, a az Osztrák Gazdasági Kamara szállásadó szekciójának a vezetője szintén ott volt a pénteki egyeztetésen. Az Ö1 riporterének azt mondta, hogy a megbeszélésen a politika nyitottnak bizonyult. Azonban úgy látta, hogy a kormány nagyon kevés ténnyel rendelkezik az ágazatról a döntésekhez, ezért nagyon lassan lép csak. A politikai vezetés attól tart, ha túl korán nyitnak ki a hotelek és szállodák, akkor ismét nagyobb problémát kell megoldani. Ezt meg is értjük, meg nem is, mondta Kraus-Winkler, mivel talán jobban kellene bízni az ágazatban dolgozókban, akik szintén képesek arra, hogy a biztonságos nyitást megszervezzék. A szekcióvezető arról is beszélt, hogy a kormány még mindig nem adta fel a húsvétot, mint nyitási céldátumot.
- Amiben egyezség született, hogy a március 1-ig tartó időszak járványügyi számait még egyszer megvizsgáljuk, illetve a nyitási folyamatról egyeztetünk. Ehelyett szívesebben hallottuk volna, hogy ekkor és ekkor nyithatnak a szállodák. De nincs mit tenni, kivárjuk ezt a körülbelül 10 napot.
Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter azt nyilatkozta, hogy az egyeztetés az ágazat újraindítási folyamatának a része, amivel a nyitásra készülnek. Meglátása szerint a vendéglátás és a turizmus a legbiztonságosabb ágazatok közé tartozik majd, ha megnyit. Ezt erősítette meg Harald Mahrer kamarai elnök is , emlékeztetve, hogy a negatív tesztekkel lehet majd igénybe venni a szolgáltatásokat.
Az elnök az oe24-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a szállás- és vendéglátóhelyek már készek a nyitásra és arra, hogy negatív vírustesztet kérjenek a vendégektől. Ez korábban nem volt így, azonban látták, hogy a fodrászoknál jól bevált a módszer. Az ágazat képviselői március 1-ig folyamatosan egyeztetnek a kormánnyal a biztonsági lepésekről. Ezek részben ismertek már tavalyról:
- biztonsági távolság az asztalok között
- limitált vendégszám az asztaloknál
- maximum két háztartásban élők ülhetnek egy asztalnál
- negatív teszt
Az egyeztetésen felmerült, hogy március 1-től engedik a kerthelyiségek megnyitását, de ezt végül elvetették.
A oe24 felkérésére végeztt közvélemény-kutatáson az osztrákok 63 százaléka szeretné, ha a vendéglátóhelyek március 1-én megnyitnának, csak 15 százalék mondta azt, hogy maradjanak zárva.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.