km/óra
  2024.11.29., péntek  •  Taksony napja
Megújuló bisztróélet: „Egyre nagyobb divat jót enni”

Megújuló bisztróélet: „Egyre nagyobb divat jót enni”

A hatvanas években Vas megyében is elkezdtek gombamód szaporodni a bisztrók. A szocialista korszak népszerű vendéglátóhelyei a kilencvenes években egy-két kivételtől eltekintve ugyan eltűntek, de napjainkban ismét népszerűek. A vendégek mire számíthattak régen, és mit kapunk ma egy bisztrótól?

Az ’56-os forradalom leverése után társadalmi népszerűség elnyerésére törekvő Kádár János az éttermeket is fejleszteni kívánta, ezért minél több bisztró létesítését írta elő. A nyelvészek a kifejezést ekkoriban a francia kis-kocsma jelentésére vezették vissza, eszpresszók és büfék egyvelegének tekintették a bisztrókat, amelyek a kisvendéglők, eszpresszók, cukrászdák és büfék mellett Vas megye falvaiban, például Rábafüzesen és Hosszúperesztegen is megjelentek. Ezeket a vendéglátóhelyeket azonban többségében forgalmas autóutak mellé építették. Az 1963-tól üzemelő csákánydoroszlói Kati-bisztrót a 8-as számú, a jánosházit a 84-es, a vátit a 86-os úthoz telepítették, hogy minél inkább ki tudják szolgálni a Balatonra, illetve az Őrségbe igyekvő kül- és belföldi turisták igényeit.

Fortepan, Rákóczi út 15, Marika bisztró, 1966. 


Annak ellenére, hogy a bisztrók az olcsóbb árkategóriát képviselték, mégis kiemelkedtek a falusi kocsmák sorából, ugyanis hűtött söröket és hét-nyolc féle meleg- és hidegételt kínáltak. A hetvenes években azonban egy részük átalakult, közönségük megváltozott. Kiváltképp így volt ez Szombathely egyetlen, az akkori Lenin út elején található önkiszolgáló bisztrójával, ami egyre inkább kocsmává vált. A rendszerváltást követően a megmaradt bisztrók kisvendéglőkké vagy talponálló falatozókká alakultak, így az egykori színvonalas vendéglátóegységet jelölő nevük is feledésbe merült egészen az elmúlt évekig.

Fortepan, 1959. (Ismeretlen helyszín)

Ugyanis pár éve ismét megjelentek a bisztrók, amelyek egymástól igencsak eltérő színvonalon és árkategóriában igyekeznek gasztronómiai élményt nyújtani. A minőségi vendéglátást képviselők gyakran panaszkodnak arra, hogy mivel az elnevezés ismét a reneszánszát éli, a részletekre kevésbé odafigyelő vendéglátóhelyek is bisztrónak nevezik magukat. Szombathely legújabb bisztrójának, a Víztoronyban található egységnek a vezetői, Németh Dániel és Mészáros Gábor lapunknak most elárulták, hogy 2021-ben valójában mit kell nyújtania egy magát bisztrónak nevező étteremnek, hogy a vendégek elégedetten távozzanak.


Ha csak egy rövid pillantást vetünk a felújított Víztorony épületében nemrég megnyílt bisztróra, akkor már egyből láthatjuk, hogy a bisztró fogalma ma már igencsak mást jelent, mint amit ötven évvel ezelőtt takart. Az éttermet modern, letisztult, minimalista külső jellemzi. Németh Dániel szerint manapság – a külső megjelenés mellett – három alapvető szabálynak kell megfelelniük a bisztróknak: közismert, egyszerű ételeket szolgáljanak fel, magas fokú szakértelemmel készítsék el őket, és mindezt széles közönség számára elérhető áron tegyék. 


A felszolgált ételek egyszerűsége egyrészt azt jelenti, hogy megálmodóik tudatosan kevés, de minőségi alapanyaggal dolgoznak. Ahogy Mészáros Gábor is tartja: „Mi azt valljuk, hogy a kevesebb néha több. Egy klasszikus étteremben például két polcon csak a fűszerek sorakoznak, mi itt sokkal kevesebb hellyel és fűszerrel gazdálkodunk.” Másrészt, hogy az étteremvezetők tudatosan közérthető étlap összeállítására törekednek, amiről minden vendég tudja, hogy mit rendel. Ámbár itt érdemes szót ejteni arról a tendenciáról is, miszerint, amióta a kereskedelmi csatornákon főzős vetélkedők futnak, az éttermeket látogatók is sokkal kísérletezőbbek. Németh Dániel szerint „a tévéből nagyon sok mindent megtanulnak a vendégek, például, hogy mi egy steak, milyen egy jus mártás, mit jelent a medium sütés. Rájuk ragad, így, ha eljönnek, bátrabban választanak.”


A magas fokú szakértelem alatt pedig nem csak fejlett technológiai hátteret vagy a szakképzett szakácsokat kell érteni, hanem a vendég számára sokszor nem is látható háttércsapatot. Egy minőségi bisztró esetében ugyanis elvárás, hogy a felszolgált desszertek mögött egy komplett cukrászda, szakavatott sommelier és barista is álljon. A bisztrók manapság már közel sem a kocsma kifejezéssel, sokkal inkább a gasztronómiai műhely szinonimával helyettesíthetők. 


A szintén divatos fine dining éttermektől azonban tudatosan tisztes távolságot tartanak korunk bisztrói. Németh Dániel szerint nemcsak Szombathelyen, de Dunántúl más városaiban sem lehet fine dining éttermet sikeresen üzemeltetni, inkább csak havonta-kéthavonta alkalomszerűen megrendezett fine dining estekre van fizetőképes kereslet. A bisztrók a csúcséttermekhez hasonlóan gasztronómiai élményt nyújtanak. Ugyanis, ahogy Szombathely legújabb bisztrójának a tulajdonosai is tartják, „egyre jobban divat jót enni, és nem csak Budapesten.”

 

Kisőrsi Zsófia

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 42. szám - 2024.11.29.
Savaria Fórum 33. évfolyam 42. szám - 2024.11.29.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Adventi vásár Szombathely 2024: Itt a teljes program!
November 22-én, pénteken hivatalosan is megnyílik a szombathelyi adventi vásár. Egészen december 23-ig vár kicsiket és nagyokat az ünnepi fényekbe öltözött Fő tér a már hagyományosnak számító elemekkel és természetesen sok izgalmas újdonsággal is.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
Pokol Csöngén: egy matracon kuporgott az illegális állatszaporító, miközben zajlott az állatmentés
A beszámolók alapján több tucat, vagy akár száznál is több, rendkívül rossz körülmények között tartott kutyát és állati tetemeket találtak az állatvédők, akik a hatóságok kíséretében érkeztek a Vas vármegyében élő osztrák asszony házához.
Erős, viharos szél várható csütörtök estétől
Az érkező ciklon előtt és után is erős, viharos szél várható csütörtök estétől - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán.
legfrissebbek
Programajánló – Szombathely: adventi vásár, herényi délután, hacuka és koncertek
A november 30-ai és december 1-jei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.
Top Plusz, civil- és sportámogatások, HVSE: a közgyűlés döntéseit értékelték a képviselők
TOP Plusz pályázatokról, építményadó-emelésről, civil- és sporttámogatásokról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. A városvezetés tagjai, az Éljen Szombathely! frakció vezetője és a Fidesz-KDNP képviselője értékelte a novemberi testületi ülésen született döntéseket. Szóba került a HVSE ügye is.
Gyermekotthonok lakóinak, kórházak kis pácienseinek gyűjt csokoládét, édességet a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat
Idén december 14-ig várják az adományokat, amivel rengeteg gyermek arcára varázsolhatunk mosolyt!
Idén is óriásit csatáztak a szombathelyi elsős középiskolások a városi gólyaavatón
November 28-án, csütörtökön délután tartotta meg a XII. városi gólyaavatót a szombathelyi diákönkormányzat. Ezúttal az Arena Savaria kiscsarnokában mérte össze tudását tíz iskola csapta, közülük pedig az ELTE Bolyai Gimnázium került ki győztesen.
Újabb elismerésben részesült az AGORA
Elismerő oklevelet vehetett át az AGORA Savaria Nonprofit Kft., ezúttal a Magyar Népművelők Egyesületétől.