
Országos vizsgálatot rendeltek el a kínai éttermekben
Mint részletezték, az ellenőrzések során hasonló jellegű élelmiszerbiztonsági és higiénia problémákat tapasztalt a hatóság. Így a vizsgált éttermek általános higiéniai állapota rendkívül elhanyagolt volt: a konyhai területek és a főzőtér erősen szennyezettek, a padlót koszos kartonlapok borították és a falburkolatok több helyen sérültek, ami megnehezítette azok tisztítását. A hűtőterek és mélyhűtők szennyezettek és jegesek voltak, míg a tároló fiókok töröttek és elhanyagoltak.
Az NKFH munkatársai rendszeresen vastag szennyeződésréteget találtak a konyhai polcokon, eszközökön és tárolóedényeken.
A mennyezeten és a lámpatesteken is lerakódott zsír volt észlelhető, amely egyértelműen utalt a hosszú ideje fennálló tisztítatlanságra. A kézmosók használata nem volt biztosított, sok esetben víz sem folyt belőlük.
Az NKFH hatékony fellépését jól mutatja, hogy az ellenőrzések során feltárt hiányosságok és szabálytalanságok gyors és határozott intézkedéseket eredményeztek. Ezek az intézkedések nemcsak az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók védelme szempontjából voltak kiemelkedően fontosak, hanem egyértelmű jelzést is adtak az ágazat szereplői számára, hogy a hatóság szigorúan fellép a szabálytalanságokkal szemben.
Kiemelték: az utóellenőrzések eredményei azt bizonyítják, hogy az érintett vendéglátóhelyek túlnyomó többsége felismerte a szabályok betartásának fontosságát, és a szükséges intézkedések végrehajtásával biztosította, hogy működése megfeleljen az élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírásoknak. Ennek eredményeként ezek az éttermek ismét megnyithattak, immár a jogszabályoknak megfelelő módon működnek.
Az NKFH álláspontja szerint ez hosszú távon az egész vendéglátóipari szektorra pozitív hatással van, hiszen növeli a fogyasztók bizalmát és javítja a szolgáltatások minőségét. Annak érdekében, hogy a hasonló tevékenységet folytató vendéglátó egységek megfelelően működjenek, országos vizsgálat elrendelésére került sor - jelentette be a hivatal.
Az NKFH elnöke, Német Weingartner Lilla a közleményben hangsúlyozta, hogy "az elmúlt hetek ellenőrzési tapasztalatai alapján a kormányhivatalokkal együttműködve országszerte fellépünk annak érdekében, hogy a vendéglátó-ipari létesítmények üzemeltetői betartsák az alapvető élelmiszer-higiéniai előírásokat és jogkövető magatartást tanúsítsanak". A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság továbbra is elkötelezett az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók egészségének védelme mellett, és minden esetben határozottan fellép a jogsértésekkel szemben - tette hozzá. (MTI)
Illusztráció: Pixabay

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.