km/óra
  2024.11.23., szombat  •  Kelemen, Klementina napja
Páclé, érlelés és füstölés kell a jó húsvéti sonkának

Páclé, érlelés és füstölés kell a jó húsvéti sonkának

A szombathelyi Hajszán Imre régi motoros a húspiacon, 30 éve foglalkozik kereskedelemmel, 10 éve pedig saját manufaktúrában készítik a sonkát, pontosabban a füstölt árut, ugyanis a sonka a combból készült finomságra értendő. Őt kértük, segítsen abban, hogy a húsvéti asztalra valóban ünnepi étel kerüljön. Persze szó esett arról, hogy nagyon nehéz jó munkaerőt találni, és a nyersanyagárak növekedése miatt elkerülhetetlen volt az áremelés. De most maradjunk csak a magyarok közkedvelt és hagyományos húsvéti ételénél…

 

– Valószínűleg sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi a valódi különbség a hagyományosan és a gyorspácolással készült – maradjunk az egyszerű kifejezésnél – sonka között.


– Röviden: ég és föld. Elődeink jól bevált módszerét alkalmazva a húst egy hétig sóba tesszük, majd következik a kizárólag sót és vizet tartalmazó páclé, amiben újabb 3 hétig érleljük. Ezután kivesszük, leszárítjuk, és 2-3 napig keményfával füstöljük. Ez az eljárás tehát 4,5 hétig tart, tehát meglehetősen hosszú. A nagyüzemi előállítás ennél jóval rövidebb, persze ha a „gyorsított eljárásról” beszélünk. A gyorspácolás 2-3 nap alatt megvan, és a füstölés is lehet, hogy füstaromával történik. Csak összehasonlításképpen egy példa: ha 1 kg húsból a hagyományos technológiával a végén 70-75 dkg sonka lesz, ugyanis a só és a füstölés kivonja belőle a nedvesség egy részét, szárítja. Ez egy természetes tartósítás. Ha az érlelés folyamata megfelelő hosszúságú, akkor hetekig, sőt hónapokig eláll az így készült termék. Egyfajta sós kéreg keletkezik a felületén. Régen például a szellős padlásokon tárolva sokáig fogyasztható maradt.


Ezzel szemben a nagyüzemi módszer az, maradva az 1 kilós mennyiségnél, hogy a húsba beleinjekciózzák a páclevet, amitől legalább 1,2 kilogrammra nő a súlya, majd 2-3 nap múlva megfüstölik, vagy füstaromát kap. Bár ez utóbbi „más” ízélményt nyújt, és ezeknél a gyorssonkáknál tapasztalható, hogy már a csomagolásában levet enged rövid idő alatt. A két eljárás között tehát minimum 40 dekás és egy hónapos különbség van. A két termék persze állagában és színében is alaposan eltér egymástól. No és persze az árában is, de talán nem annyira, mint amennyire más a kettő. Mi azt tapasztaljuk, hogy a vásárlók egyre inkább a minőségi sonkát keresik: az ünnepi asztalra fontos, hogy jó és finom étel kerüljön, még akkor is, ha valamivel drágább.


– Beindult már a bevásárlási láz? Egyáltalán mennyi sonkát eszik egy átlagos magyar család?


A sonka főszezonja természetesen a húsvét. A korábbi években azt tapasztaltuk, hogy az ünnep előtt több héttel, de kettővel biztosan beszerzik az ünnepi asztal elengedhetetlen kellékét. Idén viszont valami miatt még nem indult meg a roham. Ennek oka talán az is, hogy nem kell félni attól, hogy az utolsó napokra elfogy a készlet. Mi évi 40 mázsát készítünk, és nem szokott rajtunk maradni. Egyébként fejenként 0,5-1 kg közötti mennyiséggel számolnak a családok. Megmaradni nem szokott a sonka, de ha mégis túl soknak bizonyulna, akkor légmentesen lezárva lefagyasztható. Felolvasztva ugyanolyan ízletes a hagyományosan készült finomság. Egyébként pedig mi, magyarok, nagyon leleményesek vagyunk, hiszen ha már esetleg megunnánk a húsvéti főtt sonkát, akkor jön a sonkás tészta levezetésképpen. Visszatérve az asztaltól: a sonkakészítés megtanulható, nem nagy tudomány. A falusi emberek ezt nagyon jól tudták, nagyon egyszerű a képlet: jó alapanyag és türelem kell. Nem szabad gyorsítani, előbb kivenni sem a sóból, sem a pácból, mert van egy érési folyamat, aminek végbe kell menni, csak akkor lesz igazán finom és tartós a füstölt áru.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 41. szám - 2024.11.22.
Savaria Fórum 33. évfolyam 41. szám - 2024.11.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Miss Universe 2024: huszárruhában és turulszárnyakkal lépett színpadra a szombathelyi Kenéz Nóra
Extrém szettben vonult végig a színpadon az elődöntő nemzeti ruhás fordulójában.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Adventi vásár Szombathely 2024: Itt a teljes program!
November 22-én, pénteken hivatalosan is megnyílik a szombathelyi adventi vásár. Egészen december 23-ig vár kicsiket és nagyokat az ünnepi fényekbe öltözött Fő tér a már hagyományosnak számító elemekkel és természetesen sok izgalmas újdonsággal is.
Pokol Csöngén: egy matracon kuporgott az illegális állatszaporító, miközben zajlott az állatmentés
A beszámolók alapján több tucat, vagy akár száznál is több, rendkívül rossz körülmények között tartott kutyát és állati tetemeket találtak az állatvédők, akik a hatóságok kíséretében érkeztek a Vas vármegyében élő osztrák asszony házához.
Csöngei kutyaszaporító: osztrák papírjai voltak az állatoknak?
A Kronen Zeitung is beszámolt a hatóságok és az állatvédők csöngei akciójáról: egy osztrák nő ingatlanján száznál is több, rendkívül rossz körülmények között tartott kutyát és állati tetemeket találtak. 
legfrissebbek
Meteorológia: éjszaka fagy várható, télies útviszonyokra kell számítani
Országszerte fagy várható péntek éjszaka, így télies útviszonyokra, jeges utakra kell számítani – figyelmeztetett a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán.
Futsal: a DEAC sem tudta megállítani a Haladást, győzelemmel hangoltak a zöld-fehérek a Berettyóújfalu elleni összecsapásra
A címvédő zöld-fehérek 5-3-ra diadalmaskodtak, az öt gólon pedig öt játékos: Knizs Olivér, Rutai Balázs, Dróth Zoltán, Hajmási Milán és Schlemper osztozott.
Pár napja vásárolt BMW-vel hajtott két parkoló autónak egy fiatal sofőr Szombathelyen
A bevásárlóközpont parkolójában az út balra kanyarodott, de a sofőr nem tudta bevenni a kanyart és két autónak is nekiütközött. Az egyik parkoló autóban ülő férfi megsérült, őt a mentők kórházba szállították.
Adventi vásár Szombathely 2024 – Kell egy hely, ahol igazán meg tudjuk élni az ünnep előkészületeit, ki tudunk szakadni a pörgésből
Pénteken délután dr. Nemény András polgármester hivatalosan is megnyitotta a 2024-es szombathelyi adventi vásárt, mely egészen december 23-ig vár kicsiket és nagyokat hagyományosnak számító elemekkel és természetesen sok izgalmas újdonsággal is. A nyitónapon fellépett Bujtás Ervin, a Radiogram, Meggie és Domby Berti, a Sons Left Behind, a Negyed 4 akusztik felállása, a napot pedig DJ Szúnyog retro diszkója zárta.
A vendéglátó technikumban minden az egészséges életmódról szól
Az egészséges életmódról szól ez a hét a Kereskedelmi és Vendéglátó Technikumban. A diákok előadásokon vehetnek részt, ahol bőrápolásról, egészséges ételekről, esik szó, de akár relaxációs gyakorlatokat és az elsősegélynyújtás alapjait is elsajátíthatják. A programok a mentális épség fontosságára is felhívják a figyelmet.