Taroltak a magyar sajtkülönlegességek
Óriási magyar sikerrel zárult a múlt év őszén a norvégiai Trondheimben megrendezett World Cheese Awards. A versenyre 5 földrész 43 országából 4502 sajtot neveztek, amelyek közül 264 bíráló választotta ki a legjobbakat. A megmérettetésre nevezett magyar sajtok közül 2 arany, 5 ezüst 4 pedig bronzérmet nyert – írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Hozzáteszik, a hazai sajtkészítők egyre bátrabban nevezik termékeiket komoly versenyekre. Már 2019 októberében, az olaszországi Bergamóban megrendezett World Cheese Awardson felkapta a fejét a világ egy magyar sajtkészítőre, a mostani világversenyen azonban összesen 11 termék ért el dobogós helyezést.
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös célja a magyar sajtkultúra fejlesztése a sajtkészítők képzésén keresztül, a sajtbírálat fejlesztésével és a fogyasztói szemléletformálással.
Ez utóbbinak különösen nagy jelentősége van, hiszen hiába van meg a tudás a hazai sajtkészítőknél, ha a termékeikre – belföldön legalábbis – szerény fogyasztói igény mutatkozik.
Az ipari trappista sajthoz szokott hazai vásárlók többsége még óvatos a különlegességekkel, ráadásul a boltok polcain is ritkán találkozhatnak magyar sajtműhelyből származó áruval.
Fotó: Magyar Sajtkészítők Egyesülete/Kun Anita
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.