km/óra
  2024.09.19., csütörtök  •  Vilhelmina napja
2017-es villányi Merlot lett a Savaria Karnevál bora idén

2017-es villányi Merlot lett a Savaria Karnevál bora idén

A villányi Agancsos pincészet 2017-es Merlot-ja lett a Savaria Karnevál bora a rendezvény idei borversenyén. A bírák a garamvári Szőlőbirtok Savignon Blanc-ját találták a legjobb fehérbornak, a média pedig Ősi Gábor 2017-es vörös cuvée-jét, a Cruentust választotta a sajtó borának.

A Savaria Történelmi Karnevál több, mint második évtizede ad otthont és bemutatkozási lehetőséget a hazai boroknak és borászatoknak. A tradíciókra, hagyományokra épülő összművészeti rendezvényhez szorosan kapcsolódik a Savaria Karnevál Legjobb Bora verseny, ami a karneváli eseménysorozat nyitánya is egyben. Idén az Il Gallo Nero Étterem - akik a borkultúra népszerűsítését egész évben magas fokon űzik - adott otthont a borversenynek.

 

Csaknem 60 bor 25 pincészetből



Az immáron 21. alkalommal megrendezett versenyre 25 szőlőtermesztő, borász nevezett, összesen 57 nedű megmérettetésével. Az idei évben rekord magas számmal neveztek a borászok fehér borokat, összesen 29-et, továbbá 22 vörös és 6 rosé bort kóstolt végig a szakmai zsűri.

A Savaria Történelmi Karnevál küldetésében a hagyományok, a korhűség, a szórakoztatás és a játszva tanítás mellett kiemelt szerepet kap a hazai értékek, köztük a gasztronómia népszerűsítése. Az emblematikus rendezvény egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb helyszíne a Borok utcája, ahol évről-évre bemutatkoznak a hazai borvidékek és a legújabb nedűik, minőség közösségi találkozási alkalmat és egyedülálló kulináris élményt kínálva a látogatóknak. A kínált borokat szakavatott borbírák minősítik mielőtt a nagyközönség is megkóstolhatja azokat. Nagy a tét, hiszen egy évig viselheti a megtisztelő címet a kiválasztott, aki egyébként a következő évben díjmentesen árulhatja a borait az eseményen.


A jelenlévőket Grünwald Stefánia, a versenyt szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte, a szakmai bírálatra Stefanics Kornél állította sorba a borokat, míg a kóstolás két - vörös-és fehérboros - bizottságban zajlott. 
Stefanics Kornél szakmai vezetésével a hagyományos 100 pontos rendszer szempontjai alapján 10 okleveles borbíró kóstolta végig a borokat. 

A fehérboros bizottság elnöke Palotás József, a vörösboros bizottságé pedig Wawrzsák László volt.

Savaria Karnevál borverseny 2024: Palotás József (balról), Stefanics Kornél és Wawrzsák László Fotó: Pataki Gergő
Savaria Karnevál borverseny 2024: Palotás József (balról), Stefanics Kornél és Wawrzsák László Fotó: Pataki Gergő

A lebonyolításban idén is a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete közreműködött, a verseny tisztaságát Dr. Bálint Mónika Közjegyzői Irodája felügyelte. 

 

Balaton, Villány, Kőszeg, Szekszárd, Zala
 

Érkeztek szép számmal szőlőnedűk a Balatoni borvidékről- úgymint a Balaton felvidéki régióból, Badacsony, Balatonfüred-Csopak környékéről, sőt a déli parti Balatonboglári borvidékről is, de az idei évben is elmaradhatatlanok a soproni, szekszárdi, villányi, zalai, és somlói borvidékről érkezett szőlőnedűk. Természetesen pályáztak a tavalyi győztes kőszegiek is. A legtávolabbról Klárafalváról, Makó mellől érkezett bor a versenyre.

A TOP 10 bor újrakóstolásába már a sajtó munkatársai is bekapcsolódtak, akik évről-évre egyre nagyobb rutinnal és hozzáértéssel ízlelgetik a versenyborokat, majd választják ki a sajtó borát.

A szakértő zsűri véleménye szerint az idei felhozatal minősége messze magasan túlszárnyalta a korábbi borversenyekét, különösen a vörösbor tekintetében.  Így arra bíztatják a karneváli közönséget, hogy minél több pincészet standját keressék fel, hiszen mindegyikük rengeteg munkát, energiát fektetett abba, hogy ennyire jó borok kerüljenek idén terítékre.

Az 57 nevezett borból 2 kapott bronz, 41   ezüst, 14   pedig arany minősítést, ami garantálja, hogy a Borok Utcájába látogatók ismét minőségi borokat kortyolgathatnak majd augusztus utolsó hétvégéjén a Savaria Történelmi Karneválon.


A NYERTESEK:
SAVARIA KARNEVÁL BORA 2024:

Agancsos Pincészet: Merlot 2017
A hét évvel ezelőtt szüretelt Merlot érett, testes, tercier aromákkal rendelkezik, a több éves érlelési folyamatnak köszönhetően kifinomult zamatok, összetett aromavilág jellemzi.  Ez az a bor, aminek jót tett a kor, az idővel egyre nemesebbé válik.

LEGJOBB FEHÉRBOR:  
Garamvári Szőlőbirtok: Premium 2023

Vinum Pressum -Sajtó bora: 
Ősi Gábor Pincészete: Cruentus 

A borokat augusztus 22-25. között kóstolhatja majd meg a karneváli közönség a Borok Utcájában, a díjak ünnepélyes átadása augusztus 23-án 16.30-tól lesz a Fő téren a Fórum színpadon.

A nevezett pincészetek:

Dóka Éva e.v.
Fekete Borpince 
Feind Borpincészet
Kontyos Borház Kft.
Blum Pincészet
Bock Pincészet
Alasz Pincészet
Folly Pincészet
Tiffán Pincészet
Agancsos Pincészet
Nagy és Nagy Borászat
Ősi Gábor Pincészete
Simigh Családi Pincészet
Laposa Birtok
Garamvári Szőlőbirtok
Jagodics Pincészet
Tornai Pincészet
Réti-Farkas Családi Borászat
Sterlik Pincészet
Tóth Pincészet
Mándli Borház
Istvándy Pincészet
Vylyan Pincészet
Kovács-Harmat Pincészet
Mokos Pincészet

kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
Cabernet Franc lett a 2019-es Savaria Történelmi Karnevál bora
Cabernet Franc lett a 2019-es Savaria Történelmi Karnevál bora
Július utolsó napján hivatalosan is elkezdődtek a jubileumi Savaria Történelmi Karnevál programjai.  A hagyományhoz hűen ismét a szombathelyi Tóvendéglő adott otthont a Savaria Karnevál Legjobb bora 2019 címért zajló versengésnek.
A Jagodics pincészet Blauburgere lett a Karnevál bora
A Jagodics pincészet Blauburgere lett a Karnevál bora
A Jagodics pincészet 2021-es Blauburgere nyerte el a Savaria Történelmi Karnevál legjobb bora 2023 címet.
címkék
kapcsolódó cikkek
Cabernet Franc lett a 2019-es Savaria Történelmi Karnevál bora
Cabernet Franc lett a 2019-es Savaria Történelmi Karnevál bora
Július utolsó napján hivatalosan is elkezdődtek a jubileumi Savaria Történelmi Karnevál programjai.  A hagyományhoz hűen ismét a szombathelyi Tóvendéglő adott otthont a Savaria Karnevál Legjobb bora 2019 címért zajló versengésnek.
A Jagodics pincészet Blauburgere lett a Karnevál bora
A Jagodics pincészet Blauburgere lett a Karnevál bora
A Jagodics pincészet 2021-es Blauburgere nyerte el a Savaria Történelmi Karnevál legjobb bora 2023 címet.
Savaria Fórum 33. évfolyam 31. szám - 2024.09.13.
Savaria Fórum 33. évfolyam 31. szám - 2024.09.13.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Fecskék veszélyben: az esős, hideg időjárás akadályozza a fecskék vonulását
Egyre több hívás és bejelentés érkezik országszerte az állatvédő szervezetekhez a tömegesen megjelenő fecskékkel kapcsolatban. A vonulásban lévő madarakat az esős, hideg idő kényszerítette megállásra. 
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Elismeréseket adtak át az ELTE szombathelyi köznevelési intézményeiben dolgozó tanároknak és munkatársaknak
Az ELTE Köznevelési Bizottsága 2024-ben nyolcadik alkalommal tüntette ki a köznevelési intézményeiben dolgozó kiváló tanárait és munkatársait. Szombathelyről a Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ munkatársa, valamint a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai és munkatársa kapott elismerést. 
Boris nem kímélte a megyét, tört-zúzott Szombathelyen is (képgaléria)
Ezen a héten eddig Kőszegen 160 milliméter eső esett. A Kendig-csúcson elhelyezett mérő 114 km/h-ás lökést regisztrált, a Kab-hegyen elhelyezett hivatalos szélmérő 131 km/h-át mért. Szombathelyt sem kímélte a vihar, kidőlt fákat és kerítéseket, letört faágakat, leszakadó vezetékeket hagyott maga után.
Iskolajárat megy mától a Déli városrészről
A mai naptól iskolajárat közlekedik a 21-es járat előtt 5 perccel, 6:38-kor a Sport térről, írja közösségi oldalán a Blaguss Agora Hungary.
legfrissebbek
Nyugodt, őszies idő várható a hétvégén, sok napsütéssel
Nyugodt, őszies idő várható a hétvégén, sok napsütéssel, 21-26 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklettel és olykor megélénkülő széllel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Továbbra is országszerte segítik az árvízi védekezést a rabok
A büntetés-végrehajtás munkatársai és a fogvatartottak folyamatosan dolgoznak, országszerte több százan veszik ki részüket az árvízhullám megfékezésében, olvasható a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának a közleményében.
Az SZKKA szerint a város által felajánlott telken több mint 1000 köbméter illegális hulladék és építési törmelék van
Illegális hulladékkal és építési törmelékkel felhalmozott telekre építsünk csarnokot a gyerekeknek?, ezzel a címmel küldött sajtóközleményt lapunknak Szombathelyi KKA.
Elköszöntek Fekete Árpád korábbi igazgatótól a volt szakosított szociális intézetben
Nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték Fekete Árpádot, a volt Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet, a jelenlegi Ezüsthíd Integrált Szociális Intézmény korábbi igazgatóját.
Fegyházbüntetésre ítélték a macskákkal és kanárikkal végző férfit
Állatkínzás bűntette miatt két év négy hónap fegyházbüntetésre ítélte a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság azt a férfit, aki kölyökmacskákat és kanárikat ölt meg az otthonában - közölte a Miskolci Törvényszék sajtóosztálya csütörtökön az MTI-vel.