A pálinkát ünneplik május végén Körmenden
Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny idén Körmenden lesz, ennek apropóján az eseményhez logó is készült, amivel a Batthyány-család pálinkát kedvelő tagjáról elnevezett tortán is találkozhatnak az édes különlegességek, valamint a hungarikumok listájára elsőként felkerült pálinka kedvelői. A pálinka ünnepén lesz például részeges meggy, puszilva szelet és Batthyány Boldizsár torta. Pappné Horváth Ildikó, a Mini Cukrászda cukrásza elmondta, hatféle pálinkát kaptak, ebből kellett dolgozni.
A Pálinka Nemzeti Tanács 2004 óta rendezi meg önállóan a kereskedelmi forgalomban kapható hungarikum országos versenyét, amiben idén Körmend vállalt partnerséget.
Bebes István, Körmend polgármestere kiemelte, fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet a városban zajló tevékenységekre, meg tudják mutatni magukat többféle területen, akár a kultúra, akár a sport, akár ilyen versenyek sorában. A felkérésnek azért tettek eleget, mert úgy gondolták, hogy Nyugat-Magyarországon is kell egy olyan településnek lenni, amely a pálinka kultúráját tudja közvetíteni.
A megyében 6 kereskedelmi főzde van, abból 4 nevezett a versenyre. Ez kiugróan jó arány – mondta a sajtótájékoztatón Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. Az országos versenyre a főzdék kétharmada, mintegy 40 pálinkaház több mint 340 mintával nevezett. 27 pálinkabírálót kértek fel a minősítésre. Kizárólag magyar gyümölcsből, törkölyből, magyar szeszfőzdékben készült hungarikumok vehetnek részt a megmérettetésen. Megválasztják az Év Pálinkáját és az Év Főzdéjét, a díjakat ünnepélyesen a Parlamentben adják át. A körmendi Pálinka Ünnepe a kulturált pálinkafogyasztást népszerűsíti.
Mihályi László hozzátette, pár éve ki tudják vinni a városokba a pálinkaversenyt, hiszen nemcsak beülünk egy terembe, és ott a bírálók elvégzik a dolgukat, hanem a városban, a környékben élőket is meg tudják szólítani a pálinkával kapcsolatos rendezvényekkel. Ilyen a pálinkázók kosara, ahol képzett bírálók tartanak bemutatót, a kóstolás szabályairól, a pohár alakjáról is beszélnek.
„Pálinkázz Okosan!” címet viselik a programok, amelyek 18 éven felülieknek szólnak. Felidézik a Batthyány-család korában jellemző pálinkázási szokásokat, történeteket. A „Pálinka Éjszakáján” különleges pálinkás ételeket is kóstolhatnak az érdeklődők. A minőségi pálinkafőzést és a kulturált fogyasztást népszerűsítő programsorozatot május 23-25. között rendezik meg Körmenden.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.