km/óra
  2025.04.27., vasárnap  •  Zita napja
A tökéletes húsvéti sonka nyomában: a hagyományos, lassan pácolt termékeket keresik a magyarok

A tökéletes húsvéti sonka nyomában: a hagyományos, lassan pácolt termékeket keresik a magyarok

Hagyományos, lassú pácolású, harmonikus fűszerezésű, füstölt és nem rágós. A magyarok szerint ezek a legfontosabb ismertetőjelei a tökéletes húsvéti sonkának – derült ki a Békebeli termékeket gyártó Pick megbízásából készített friss reprezentatív kutatásból. Azt is megtudtuk, mi alapján választanak az ünnepre sonkát a magyarok, mennyire népszerűek a hagyományos húsvéti ételek és megmutatjuk, hogyan kell megfőzni a húsvéti sonkát.


Friss zöldségek, torma, kalács, főtt tojás, de legfőképpen a sonka – hamarosan ezekkel lesz tele a háztartások többségének asztala. A magyarok több mint kétharmada (68%) ezeket a hagyományos ételeket fogyasztja a közelgő húsvéti ünnepek alatt – derül ki a Pick megbízásából készített országos, reprezentatív kutatásból.
 

Ezzel konkrétan átvágtak


Talán meglepő lehet, de a válaszadók több mint harmadának (36%) volt már rossz tapasztalata a sonkaválasztással. A leggyakoribb csalódást az okozta, hogy a sonkát nem lehetett szépen szeletelni (37%), vagy túl zsíros volt (29%), esetleg nem volt jó a fűszerezése (26%).
A felelősség tehát nagy, a sonka kiválasztása és megfőzése az ünnepi menü egyik legfontosabb része és ez bizony sokaknak okoz fejtörést. Mi alapján válasszunk sonkát? Mire figyeljünk, hogy a siker biztosan garantált legyen? Hogyan a legegyszerűbb és legbiztosabb elkészíteni?


A tökéletes sonka


Az első kérdés, hogy mit keresnek a magyarok: milyen a tökéletes húsvéti sonka? Nos, a felmérés szerint hagyományos, lassú pácolású, harmonikus fűszerezésű, nem rágós, füstölt, nem túl sós, de nem is sótlan és nem túl zsíros.
Ha már megvan a cél, az a kérdés, hogyan válasszuk ki a megfelelő terméket. A válaszadók közül ugyanannyian mondták azt, hogy csak megbízható, bevált márkát választanak a kockázatok elkerülése érdekében, mint ahányan a sonka kinézete alapján döntenek a boltban (36%-36%). Majdnem minden harmadik válaszadó tartja fontosnak, hogy magyar gyártótól származó, magyar sonka kerüljön a húsvéti asztalra (29%) és majdnem ugyanennyien (28%) figyelnek a magas minőségre (hagyományos, lassú pácolás, minőségi alapanyag, bükkfán füstölés.) A kutatásból az is kiderül: a vásárlók mindössze 12 százalékának számít kizárólag csak az ár és külföldi, ismeretlen gyártótól sem vásárolnak szívesen (7%).


„A kutatásból is látszik, hogy egyre többen keresik a hazai, magas minőségű termékeket a jól bevált márkáktól. Ez érthető, hiszen az ünnepi időszakban talán még fontosabb, hogy biztosra menjünk. A feltűnően olcsóbb vagy alacsonyabb minőségű húsvéti sonkák sok esetben csalódást okozhatnak, ami rányomja a bélyegét az ünnepi hangulatra. Ezért érdemes lojálisnak maradni a megbízható, bevált márkák sonkáihoz, amelyek garanciát jelentenek arra is, hogy valóban azt az ízélményt kapjuk az ünnepek alkalmából is, amit elvárunk. A PICK húsvéti sonkái hagyományos, lassú pácolással készült, bükkfán füstölt termékek, melyeket nem kell áztatni és fűszerezni sem” – mondta Szokolai Júlia, a Bonafarm húságazatának stratégiai és marketing igazgatója a Békebeli termékeket gyártó Pick képviseletében.

 

Így főzd meg a húsvéti sonkádat


Ha pedig végre sikerült kiválasztani a tökéletes sonkát, már „csak” a főzés van hátra, de ez is megannyi buktatót rejt magában. Nem véletlen, hogy a válaszadók több mint ötöde (22%) biztosra megy és előnyben részesíti az olyan sonkákat, melyeket könnyű elkészíteni, nem kell áztatni, fűszerezni. Ez esetben tényleg egyszerű dolgunk van: csak tiszta, hideg vízbe kell tenni, alacsony lángon, gyöngyöző vízben főzni (kilónként min. 1 órát), majd saját levében hagyni kihűlni, végül kivéve a főzővízből letakarva hűtőbe tenni. Utána már csak az asztalra kell tenni és begyűjteni az elismeréseket.

Érdekesség, hogy majdnem minden ötödik ember (18%) – azon belül is főleg a városi fiatalok – szeretnek a hagyományos ételek mellett kísérletezni is és minden évben próbálnak kicsit újítani a húsvéti menün. A Pick egy húsvéti sonkatekercs receptjének megosztásával szeretne a bőséges termékkínálata mellett a finom ünnepi étkezésekhez még inkább hozzájárulni azok számára, akik szeretnének egy kis újítást hozni a húsvéti menübe:
 

Húsvéti sonkatekercs

Hozzávalók (4 adaghoz):
Alapanyagok: 20 dkg trappista sajt, 1/2 főtt tojás, 1 db kisebb kápia paprika, 1/3 csokor snidling, 6 dkg tömlős krémsajt (natúr), 6 dkg tömlős krémsajt (füstölt), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 3 dkg sonka (6 szelet), egyik felébe Békebeli frikandó, másikba füstölt sonka

Elkészítés:
A trappista sajtot nejlonzacskóba tesszük, melynek a száját jól bekötjük. Zacskóstól lobogó vízbe tesszük, majd a lángot levesszük takarékra, és 10 percig benne hagyjuk a sajtot. Közben a főtt tojást és a kápia paprikát kis kockákra vágjuk, a snidlinget felaprítjuk. A kétféle sajtkrémet összekeverjük, majd belekeverjük a paprikát, a tojást és a snidlinget is. Ha szükséges, fűszerezzük. Egy vágódeszkát bevonunk fóliával. Kivesszük a megolvadt sajtot a forró vízből, kivágjuk a zacskó száját, és ráöntjük a tartalmát a fóliára. Sodrófával akkorára nyújtjuk, mint a deszka, majd befedjük a sonkaszeletekkel. Rákenjük a sajtkrémes masszát is, majd óvatosan feltekerjük, és visszacsomagoljuk a fóliába. Pár órára fagyasztóba tesszük. Ha kész, éles késsel vékonyan felszeleteljük.

 

kapcsolódó cikkek
A lakosság felének kihívás a megfelelő húsvéti sonka beszerzése
A lakosság felének kihívás a megfelelő húsvéti sonka beszerzése
A lakosság majdnem felének, 48 százalékának komoly kihívást jelent a megfelelő húsvéti sonka beszerzése a Pick megbízásából március elején készült reprezentatív kutatás szerint.
Húsvétra hangoló: sonkakóstolóval várta vásárlóit a szombathelyi piac
Húsvétra hangoló: sonkakóstolóval várta vásárlóit a szombathelyi piac
A Szombathelyi Városi Vásárcsarnok 50. évfordulója alkalmából ezúttal sonkakóstolóval várta vásárlóit:  a sonka-, csülök-, tarjafalatok mellé természetesen kalács és tojás is járt, megkönnyítve a választást, melyikből kerüljön idén a húsvéti asztalra.
Még mindig a hagyományos sonka a sláger a húsvéti asztalon
Még mindig a hagyományos sonka a sláger a húsvéti asztalon
Húsvétra a hagyományos, lassú pácolású sonkát keresik a legtöbben, de sokak szerint nehéz kiválasztani a kínálatból a megfelelőt – közölte felmérése alapján a Pick.
címkék
kapcsolódó cikkek
A lakosság felének kihívás a megfelelő húsvéti sonka beszerzése
A lakosság felének kihívás a megfelelő húsvéti sonka beszerzése
A lakosság majdnem felének, 48 százalékának komoly kihívást jelent a megfelelő húsvéti sonka beszerzése a Pick megbízásából március elején készült reprezentatív kutatás szerint.
Húsvétra hangoló: sonkakóstolóval várta vásárlóit a szombathelyi piac
Húsvétra hangoló: sonkakóstolóval várta vásárlóit a szombathelyi piac
A Szombathelyi Városi Vásárcsarnok 50. évfordulója alkalmából ezúttal sonkakóstolóval várta vásárlóit:  a sonka-, csülök-, tarjafalatok mellé természetesen kalács és tojás is járt, megkönnyítve a választást, melyikből kerüljön idén a húsvéti asztalra.
Még mindig a hagyományos sonka a sláger a húsvéti asztalon
Még mindig a hagyományos sonka a sláger a húsvéti asztalon
Húsvétra a hagyományos, lassú pácolású sonkát keresik a legtöbben, de sokak szerint nehéz kiválasztani a kínálatból a megfelelőt – közölte felmérése alapján a Pick.
Savaria Fórum 34. évfolyam 10. szám - 2025.04.22.
Savaria Fórum 34. évfolyam 10. szám - 2025.04.22.