Árusok tógában: Karnevál a szombathelyi piacon
Francsics Balázs 20 éve foglalkozik füstöltáruval: a "földtől az asztalig" jelmondat alapján mindent saját kezűleg végez a a termesztéstől, tenyésztéstől a feldolgozásig. Titka a tartósítószer-mentesség, a kedves kiszolgálás, na meg a kiváló, jóízű áru – teszi hozzá egy rendszeres vásárlója. A Desics hús standjánál is ínycsiklandó árut kóstolunk: hagyományosan, régi idők szokásai és ízei alapján készülnek a termékek, így kicsit sósabbak, mint a nagyüzemiek, de nem penészednek, akár egy évig is elállnak a padláson, ha kibírjuk addig.
A Győr-Moson-Sopron megyei Németh Istvánné és férje, Németh István nevéhez az Andi házi tészta fűzödik: klasszikus tésztáikon kívül durum-, tojás- és gluténmentes termékek is kaphatók náluk, kézi és gépi gyártásúak egyaránt. Történetük úgy indult, hogy kiderült, kislányuk érzékeny a gluténra, így először családi fogyasztásra kezdték el a tészták otthoni készítését, manapság pedig a szombathelyi piacon és a Vasi Zöld Kosár szolgáltatásban is elérhetők termékeik.
A Nagy Családi Méhészet szintén családi vállalkozás, egy édesapa két lányával – apósa inspirálására – működteti. Vándorméhészek ők, a méhészet költöztetése nagy erőket igényel, ami szintén családi, testvéri segítséggel valósul meg. A standon a fajtamézeken kívül kevert, levendulás vagy chilis méz, és lépesméz is kapható, a refluxtól, gyomorsavtól szenvedőknek pedig a repcemézet ajánlja a méhész. Balogh Szilvia szintén mézet kínál: dédapja is ezzel foglalkozott, így már gyermekkorában beleszeretett a méhészkedésbe: méhpempő, propolisz is kerül a méz mellé standján, méhei a szelestei erdő mellett élnek.
Czupy Krisztina és Tóth István homoktövis szörpöt kínál a termelői piacon, német, tövises fajtával foglalkoznak, a gyümölcslé sok vitamint tartalmaz(C vitamin-tartalma például 10, 15-ször több, mint a citromé), erős gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatással bír.
Nyőgérről füge, uborka, szilva kínálja magát az asztalon, tartós virágok, és saját készítésű kifesthető mézeskalács, ecsettel, ételfesték-palettával. Horváth Lászlóné séi családi gazdaságában három hektáron terem gabona, zöldség, gyümölcs és 4-5 féle burgonya, melyek a szombathelyi vásárcsarnokon kívül Sében egy éjjel-nappal működő becsületkasszás bódéban is elérhetők. Krajczár Józsefné Rábapatyról szintén zöldségeket, 18-féle savanyúságot, s tökmagolajat árul.
Egy másik standon szülőktől örökölt receptek alapján készült csalamádé, töltött almapaprika sorakozik az üvegekben. Bödő Erika és Rimóczi Péter, a Táborhegyi gyümölcskertészet gazdái zöldséget és gyümölcsöt árulnak, valamint ezekből készült szörpöket és lekvárokat. 2022-ben az ő szőlőjük lett az év gyümölcse, árulja el Erika, és azt is megtudjuk, hogy megpróbálnak teljes mértékben biokertészetet működtetni, azaz olyan fákat, bokrokat nevelnek, melyek jól bírják az időjárás viszontagságait és a betegségeket, így nem kell permetezni őket.
Auer Zsuzsanna kovászos termékeket kínál: lisztje a lékai malomból való, melyből hosszú érlelésű kenyeret készít (ez a hűtőben kel meg), ami sokkal jobb a gyomornak, mint a hagyományos: a legtöbb gluténérzékeny ember panasz nélkül fogyaszthatja. Nemcsak kenyér, de csokis babka, sütinyalóka és levesbetétként is fogyasztható sós aprósütemény is megkóstolható Zsuzsanna kínálatából. Gál Angelikánál, akinek a Csehi-hegynél található a vállalkozása, kovászos kenyeret, nagyanyáink konyhájának ízeit idéző réteseket vásárolhatunk, de macaront is árul a piacon.
Nagy Richárd cukrászból lett tojásárus, közel 1400 tyúk biztosítja neki a szép tojásokat, de nyers és üveges, fűszerezett fürjtojást is kaphatunk az abdai Francia fürjészet jóvoltából: a fürjtojás immunerősítő hatású, magas a vitamintartalma, és a tojásallergiásoknál sem szokott panaszt okozni. A szalmonellaveszély is kizárt, hiszen a fürj testhőmérséklete 40 fok, így elpusztulnak az esetleges baktériumok tojásában.
A termelőket bemutató piaci séta alatt kvízt is kitöltünk, a helyes megoldásokért egy csinos vászontáska az ajándék. Közben a gyermekek sem unatkoznak: kavicsfestés, arcfestés, lufik várják őket a vásárcsarnokban a karnevál további programjai alatt is, melyekről ITT olvashat.
Új ötlet: a törzsvásárlói kártya Az árusok ötlete alapján egy hónapja bevezette a törzsvásárlói kedvezményrendszert a szombathelyi vásárcsarnok: a törzsvásárlók a gyakran felkeresett árustól plasztikkártyát kapnak, amivel különböző kedvezményben részesülnek a kezdeményezésben részt vevő további standoknál is – tudtuk meg Tompos-Görcsi Júliától, a piac gazdasági ügyintézőjétől. A termelői piac minden csütörtökön 13 és 17 óra között várja a vásárlókat. |
Tp
Fotók: Mészáros Zsolt Sadness
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.