Itt a befőzési és savanyúságkészítési szezon
Bár még javában tart a nyár, sokan már készülnek a hidegebb hónapokra: elkezdődött a befőzés és a savanyúságkészítés szezonja. A vásárcsarnok zöldséges standjainál nagy a forgalom, keresik a hagymát, káposztát, paprikát is.
Horváth Emil árus az SZTV érdeklődésére elmondta, a káposztát keresik leginkább, s a karfiolt is próbálják lesavanyítani. Ez utóbbi azonban nagyon drága, mert import, magyar csak minimális van. A nagyon apró hagymákat, gyöngyhagymákat is viszik az üvegekbe. A sóskából, spenótból nagyon kevés van. Keresett ilyenkor még befőzéshez a paradicsom és az uborka is.
A termés idén kiemelkedően jó volt, sok a zamatos zöldség, a magyar karfiol azonban besárgult, ezért nem sokat árulnak belőle, leginkább Olaszországból vagy Franciaországból importálják, magas az ára: egy fej 1000-1500 forint között mozog.
A zöldségeket nemcsak elrakásra viszik a szezonban a vásárlók, friss salátát is szívesen készítenek belőlük.
Az árakon meglátszik, hogy bőséges az áru, viszonylag olcsón, 500 forint körül lehet kapni a lecsónak való paprika és paradicsom kilóját. A savanyúságnak ideális uborka kilója 900 forintba kerül.
Forrás: SZTV
Illusztráció: pixabay.com
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.