Óriási siker: Vas megyei étterem kapott Michelin-csillagot
Mint írják, hatalmas, a teljes magyar gasztronómiát érintő siker, hogy a korábbi hathoz képest közel megduplázódott a hazai Bib Gourmand éttermek száma, hiszen további ötöt ajánl a világ vezető gasztrokalauza az utazók figyelmébe. Mindemellett a zebegényi Natura Hill idén csatlakozhat a Zöld csillagos éttermek hazai, immár ötfős „klubjához”. Tányér szimbólummal jelzett Michelin-ajánlást pedig a tavalyinál is 10-zel több, összesen 57 étterem érdemelt ki. Így soha ennyi, országszerte összesen 78 étterem került be idén a francia kalauz magyarországi ajánlójába. Ezekkel a lenyűgöző eredményekkel számos régiós versenytársát megelőzi hazánk, azt üzenve a világ gasztroturistáinak, hogy Magyarország már nemcsak felfedezésre érdemes, hanem megéri ide visszatérni is.
Nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, újabb is csatlakozott hozzájuk. Így ezzel három vidéki magyar település, Őriszentpéter, Esztergom és Tata is Michelin-csillagos gasztroműhellyel büszkélkedhet, utóbbi ráadásul kétcsillagossal. Mindeközben megőrizte korábban elnyert két csillagát a fővárosi Stand, valamint egy-egy csillagát a hat fővárosi étterem is. Így minden korábbinál több, összesen 12 ragyog belőlük országszerte. Ezek az elismerések messze túlmutatnak a konyhaművészeten: komoly hatással vannak az ország turizmusára is. Az idei eredmények tovább erősítik hazánk imázsát, és növelik nemzetközi turisztikai vonzerejét. A Michelin-csillagok fénye ugyanis messziről is képes hazánkba vezetni a gasztronómiai élményeket kereső utazókat. Teljesítményével ráadásul Magyarország megelőzi számos régiós versenytársát, például Szerbiát, Lengyelországot, Csehországot és Horvátországot, tették hozzá.
Legalább ilyen fontos, hogy mellettük minden korábbinál több, országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el a Michelin Guide valamely elismerését vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma 5-tel gyarapodott, így idén immár 11-en szerezték meg. A díjat már tavaly óta birtokló hat vidéki étterem mellé idén a mályinkai Iszkor, a szarvasi Újváros Bisztró, a tatai Platán Bisztró, valamint két fővárosiként pedig az N28 Wine and Kitchen és a Goli csatlakozott. A Michelin Guide tányér szimbólummal jelzett ajánlását idén országszerte 57 étterem érdemelte ki, 10-en első alkalommal. A működésükben a környezettudatosságot is előtérbe helyező Zöld-csillagok száma is növekedett eggyel, a zebegényi Natura Hill csatlakozásával már 5-en büszkélkedhetnek ezzel a díjjal, fogalmaznak.
A Michelin Guide National Selection of Hungary 2024. évi díjazottjai:
Két Michelin-csillag:
• Platán Gourmet, Tata
• Stand, Budapest
Egy Michelin-csillag:
Új 1 Michelin-csillagos étterem:
• Pajta – Őriszentpéter
Mind a 7 korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot
• 42 - Esztergom
• Salt - Budapest
• Costes - Budapest
• Borkonyha Winekitchen - Budapest
• Babel - Budapest
• Rumour - Budapest
• Essencia - Budapest
BIB Gourmand:
Új Bib Gourmand éttermek:
• Iszkor - Mályinka
• Újváros Bisztró - Szarvas
• N28 Wine and Kitchen - Budapest
• Goli - Budapest
• Platán Bisztró - Tata
Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:
• Macok - Eger
• Morzsa - Pécs
• Casa Christa - Balatonszőlős
• Sparhelt - Balatonfüred
• Kistücsök - Balatonszemes
• Anyukám mondta – Encs
Zöld csillag:
Új Zöld csillagos étterem:
• Natura Hill - Zebegény (új)
Megőrizték Zöld csillagukat:
• Graefl Major Kétútköz - Poroszló
• Onyx Mühely - Budapest
• Salt - Budapest
• Villa Kabala – Szigliget
Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):
Idén először ajánlást elért éttermek:
• Szaletly - Budapest
• Kollázs - Budapest
• Zazie Bistro - Budapest
• Teyföl - Szentendre
• Füge - Biatorbágy
• Cut & Barrel - Budapest
• Sho Tihany - Tihany
• Virtu - Budapest
• Aleli - Budapest
• Bilanx – Budapest
Megőrizték ajánlásukat:
• Natura Hill - Zebegény
• Kreinbacher Birtok - Somlóvásárhely
• Hoppá! Bistro - Budapest
• A Konyhám Stúdió 365 - Fonyód
• Hosszú Tányér - Hosszúhetény
• füge - Tihany
• Öreg Prés - Mór
• Zelna Borbisztró - Balatonfüred
• Tihanyi Vinarius - Tihany
• Alkimista Kulináris Műhely - Szeged
• Horgonyzó Kisvendéglő - Tiszalök
• Rutin - Budaörs
• Neked Főztem - Zánka
• Zip's - Miskolc
• Avalon - Miskolc
• NOON - Balatonfüred
• GÓRÉ - Kisharsány
• Graefl Major Kétútköz - Poroszló
• Umo - Budapest
• Bobajka - Tarcal
• Botanica - Dánszentmiklós
• Csopaki Resti by Laurel - Csopak
• MoszkvaTéЯ Bisztró - Budapest
• Tati - Budapest
• White Salon - Budapest
• Zincenco Kitchen - Budapest
• FLAVA - Budapest
• Fricska 2.0 - Budapest
• Piac 42 - Esztergom
• Nobu Budapest - Budapest
• Costes Downtown - Budapest
• Onyx Mühely - Budapest
• St. Andrea - Budapest
• Textúra - Budapest
• Mák - Budapest
• Arany Kaviár - Budapest
• Víg Molnár Csárda - Csopak
• IKON - Debrecen
• LAMAREDA - Győr
• Kővirág -Köveskál
• Végállomás Bistro&Wine - Miskolc
• 67 Sigma - Székesfehérvár
• Sauska 48 - Villány
• Villa Kabala - Szigliget
• Stand25 Bisztró - Budapest
• FELIX Kitchen & More - Budapest
• Spago by Wolfgang Puck - Budapest
Különdíjak:
• Young Chef Award 2024: Lendvai Levente, Virtu - Budapest
• Opening of the Year Award 2024: Iszkor - Mályinka
• Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen - Budapest
• Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 – Esztergom
Illusztráció: Pixabay
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.