Őszi immunerősítés - gyógynövényekkel
A gyógynövények azért különösen hatékonyak az immunerősítésben, mert – azon túl, hogy természetesek – segítenek, hogy szervezetünk természetes védekezőképessége felébredjen, és olcsóbban vehetjük fel velük a harcot a betegségek ellen, mint tablettás, kapszulás, gumis társaikkal. Összegyűjtöttünk pár gyógynövényt, melyek teáját fogyasztva sokat tehetünk a betegségek megelőzése, szervezetünk megerősítése érdekében, és bármelyik drogériában, gyógynövényboltban, patikában beszerezhetők – akik nem szeretnének kiméréssel, szűrögetéssel pepecselni, azoknak filteres kiszerelésben is.
Örökzöld és megunhatatlan kedvenc, hiszen remek, savanykás íze is kiemeli a gyógynövények közül, a csipkebogyó. A csipkerózsa termését, a csipkebogyót mindenki ismeri: lekvár, szörp és tea is készíthető belőle, túrázók szívesen fogyasztják nyersen, a bokorról is. C-vitamin-tartalma igen magas, ami által fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Ismert az érfalakra gyakorolt pozitív hatása, érszűkület, érelmeszesedés ellen is hatékony. Éppen C-vitamin-tartalma miatt azonban ne forrázzuk, inkább áztassuk szobahőmérsékletú vízben 5-6 óráig. Naponta fogyaszthatjuk. Korlátlanul fogyasztható.
Nagy kedvenccé válhat a mezei kakukkfű. Sokféle formában találkozhatunk vele: a konyhában, fűszerként, illóolajok alapanyagaként, valamint gyógytea formájában. Segít e betegségekkel szemben való védekezésben, ellenállásban. Szükség esetén köhögést is csillapít, torkot fertőtlenít. Egy fárasztó nap után fürdővízhez adva nyugtató, lazító, értágító hatású. Gyermekeknek higítva kétéves kortól nyugodtan ihatják: hasfájás esetén is hatékony (akár fürdővizükbe keverve).
Az Echinacea vagy kasvirág teafű, homeopátiás golyócska, illetve tinktúra formájában is beszerezhető: megelőzésre és kezelésre is alkalmas. Ha akkor kezdjük el használni, amikor már betegek vagyunk, akkor enyhítheti a tüneteket, egyben lerövidíti a betegség lefolyását is. Enyhe megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. A homeopátiás gyakorlatban a növényi drogot immunstimuláns és gyulladásgátló hatása miatt különböző eredetű fertőzéses megbetegedések kezelésére használják. Az echinacea a nyelven bizsergő érzést okozhat, ami természetes jelenség, nem veszélyes.
Népszerű immunerősÍtő a fürtös menta. Baktériumölő hatásánál fogva a mentatea segít a lázcsillapításban, gyulladáscsökkentésben, valamint a légúti és húgyúti fertőzéseknél. Az illóolajában található mentol és karvon segítségével gyulladáscsökkentésre és fertőzésmegelőzésre is használható A megfázásos betegségek egyik legjobb gyógyítója: csillapítja a köhögést, orrdugulás, hörgőgyulladás esetén pedig inhalálni is lehet vele. Nem lehet túladagolni. Ez a tea gyermekeknek is adható már 2 éves kortól: higítva kiválóan véd a cseppfertőzésektől.
Nem hagyhatjuk ki az immunerősítő gyógynövének sorából az orbáncfüvet. Az orbáncfüvet elsősorban antidepresszáns hatásáról ismerik, de kiváló immunerősítő, vírusölő is. Ennek fogyazstása viszont csak kúraszerúen javasolt: esténként egy csészével ajánlják a szakértők, és 2 hét után egyhónapos szünet tartása indokolt.
Végezetül jöjjön egy szinte minden háztartásban jelen lévő nagy klasszikus: a kamilla vagy orvosi székfű. Már a magyar népi gyógyászat is használta, és az ókor óta kedvelt eszköze a gyulladáscsökkentésnek. Viszont jó tudni, hogy apigenin-tartalma miatt hatékonyan vesz részt az immunrendszer erősítésében is. Illóolajainak, komponenseinek köszönhetően a patikai szerek teljes spektruma megtalálható ebben a gyógynövényben: gyulladáscsökkentő, enyhe fájdalomcsillapító, görcsoldó, emésztésserkentő, gyomor- és bélnyálkahártya-védő, nyugtató hatású.
A forrázat, más néven tea, a gyógynövények elkészítési módjának egyik leggyakoribb fajtája. A gyógynövény illóolajai és hatóanyagai már a puszta forrázattal is kivonhatóak.Vannak olyan leveles, virágos gyógyítók, melyeknek elegendő, ha 70-90°C-os vízzel forrázzuk le, és vannak, melyekre forrásban lévő vizet öntünk. A zöld és fehér teáknak elegendő az alacsonyabb hőmérsékletű víz, és utána nem szükséges hosszasan áztatni. A kamilla, a menta, a kakukkfű és a többi gyógyfű magasabb hőmérsékletű vízben oldja ki hatóanyagait a legjobban. Forrázás után fedjük le, és 10-15 percig hagyjuk állni ezeket, majd vászonanyagon átszűrjük (esetleg egy szűrőn). Egy óránál tovább ne hagyjuk ázni a forrázatot! Ízesítésnek mézet és citromot használjunk, ezeket akkor tegyük a teába, ha az már langyos. |
Fotó: Pixabay
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.