A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A bajai halászlé alapszabálya, hogy ahány kiló hal, annyi liter víz, annyi fej hagyma, annyi kanál pirospaprika kerül bele. Egykor a halászok a vízparton készítették el munkájuk szünetében, szabad tűzön, kevés alapanyagból, rövid idő alatt, s ez máig így maradt. A bajai halászlébe csontos halszeletek kerülnek, leggyakrabban ponty, de minél többféle halból készül, annál finomabb. Előző este a halat besózzuk, állni hagyjuk. A bográcsba egyszerre tesszük bele a halat, a vizet, a hagymát és ízlés szerint sót. Van, aki felkockázott paprikával, paradicsompürével ízesíti. Ha felforrt, beleszórjuk a pirospaprikát, esetleg cseresznyepaprikát, és zubogtatva 35-40 percig főzzük, míg a hab el nem tűnik róla.
Az utolsó tíz percben hozzátesszük az ikrát, haltejet és 2-3 gerezd reszelt fokhagymát. A levet leszűrjük, így sima lesz, hagymadarabok nélkül. Gyufatésztával tálaljuk, amit akár magunk is gyúrhatunk odahaza.
A szegedi halászlé alaplével készül. Ehhez a halakat kifilézzük, és a csontokból, fejekből vöröshagymával, sóval, borssal, fokhagymával, pirospaprikával és ahány halfej, annyi liter vízzel két, két és fél órán át főzzük, majd átpasszírozzuk. A szálkák fennakadnak a szűrőn, és pürésített halhúst kapunk. Ezt újra felforraljuk, hozzátesszük a filézett halkockákat, és további tíz percig főzzük. A végén hozzáadjuk a halbelsőséget. Erőspaprikával és friss kenyérrel kínáljuk.
kzs
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.