Árnyékbokszot vív a műhús ellen Nagy István agrárminiszter
Legalábbis ezt hangoztatja Nagy István agrárminiszter nagyjából két hónapja, és a téma még a miniszterelnöki évértékelőbe is belopódzott – írja az Átlátszó.
A tervezett jogszabály részleteit, a döntéshozatal folyamatát és a figyelembe vett szakértői anyagokat azonban sem az Agrárminisztérium, sem a Nemzeti Agrárkamara nem árulta el a lap megkeresésére. A lapnak nyilatkozó iparági és egyéb szereplők azonban még nem láttak a jogszabálytervezetet, és szakmai egyeztetések lefolytatásáról sem tudtak.
A laboratóriumi műhús kérdése világszerte megosztó, komoly környezeti, etikai és egészségügyi aggályokat vet fel, nálunk eközben a vidéki hagyományok őrzéséről és brüsszelezésről szól a hivatalos kommunikáció.
A műhús egyébként valódi húsból készül, élő állatokból kinyert és azután laboratóriumi körülmények között felszaporított sejtszövetekből állítják elő. „Mű” a mesterséges tenyésztési módszer miatt lesz, amelynek során a sejteket speciális táptalajon, úgynevezett bioreaktorokban szaporítják fel. A folyamat eredménye egy húspéphez, fasírthoz hasonló végtermék. Jelenleg csak Szingapúrban, Izraelben és az Egyesült Államokban van forgalomban, de egyelőre csak néhány luxusétteremben lehet fogyasztani, csillagászati áron – részletezi a lap.
Fotó: Pelsőczy Csaba
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.