km/óra
  2025.01.31., péntek  •  Marcella napja
Menzán innen, menzán túl - vándorkiállítás nyílt a Smidt Múzeumban

Menzán innen, menzán túl - vándorkiállítás nyílt a Smidt Múzeumban

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum „Menzán innen, menzán túl - Titkok, tények, távlatok az iskolai közétkeztetésben” című vándorkiállítása nyílt meg csütörtök délután a Smidt Múzeumban. A tárlat az intézményi étkeztetés történetét mutatja be egészen a népkonyháktól napjainkig.

Csütörtökön délután zsúfolásig megtelt a Smidt Múzeum első emelete - érdekes téma várta az érdeklődőket. Elsőként Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

- Új nap, új év, új kiállítás. Izgalmas témával várjuk a vendégeket, ugyanis a menza mindenkiben emlékeket és ízeket idéz fel. Köszönet a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak, hogy immár sokadik alkalommal tudunk együtt dolgozni Szombathelyen. Ugyancsak nagy segítséget kaptunk Rózsás Anikótól, a Hungast Elamen Zrt. területi igazgatójának, aki segített a tárlat elkészítésében, inspirációt adott – mondta Csapláros Andrea.

- Már a kiállítás címe is önmagáért beszél – generációkat köt össze, hiszen mindenki evett a menzán. Azért fontos ez a kiállítás, mert ez az ízvilág összeköt minket. Azt a rózsaszín gyümölcsszósz épp úgy nem szerettük mi sem, ahogy vélhetően most sem sokak kedvence. A népkonyhától a közétkeztetésig végig lehet venni a közétkeztetés történetét. Amikor állítottuk össze az anyagot, rengeteg emlék jött fel mindannyiunkban, sok vicces történet került elő – mondta az igazgató, aki arról is beszélt, hogy a tárlat május 31-éig tekinthető meg, és számos kísérőrendezvény (előadások, kóstolók, rajzverseny) is lesz a következő hónapokban.  

- "Menzán innen – Menzán túl". Ez a ma nyíló vándorkiállítás különleges utazásra hív bennünket – nemcsak térben, hanem időben is. Az idősebb generáció számára ez az utazás emlékek sorát idézi fel. Látni fogják a régi menzaasztalok, az alumínium tányérok, vagy a jellegzetes menzás étlapok képeit, és eszükbe jutnak a gyermekkor ízei – akár kellemesek, akár kevésbé kellemesek. A fiatalabb látogatók számára pedig ez a kiállítás egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy megismerjék a múltat, és bepillantást nyerjenek abba a világba, amely az intézményi étkeztetés keretei között formálódott és fejlődött – kezdte köszöntőjét Horváth Soma, kulturális ügyekért is felelős alpolgármester.

- A tárlat a népkonyháktól napjaink modern konyháiig mutatja be a menza alakulását és fejlődését. Képekben, tárgyakban és számokban mesél arról, hogyan alakult ki és változott az, amit ma menzának nevezünk. Nem szabad elfelejtenünk, hogy iskoláskorú gyermekeink közel fele már hosszú évtizedek óta az oktatási intézményekben ebédel. Szombathelyen pedig ez az arány mindig kiemelkedően magas volt, és a mai napig is jelentős szerepet tölt be a város életében. Így a menza fogalma sokunk számára ismerős – olykor nosztalgikus, olykor vitákat kiváltó – téma. A mai napon nyíló kiállítás egyszerre szólítja meg az érzelmeinket és az értelmünket és nemcsak a múltat tárja elénk, hanem friss kutatási eredményekkel és jövőbe mutató elképzelésekkel is gazdagít. A menza világa – amelyről ritkán gondolnánk, hogy kiállítási téma lehet – most kézzelfoghatóvá válik számunkra, és talán más szemmel nézünk majd a jelen kihívásaira is – emelte ki az alpolgármester, aki egy személyes történetet is megosztott az érdeklődőkkel.

- Általános iskolásként, a Zrínyi iskola menzáján én is mindennap sorban álltam és elfogyasztottam az ebédemet. Péntekenként pedig különösen vártam az étkezést, hiszen aznap mindig valami különleges volt a menü, köztük az egyik kedvencem, rántott hal. Nem túlzok, ha azt állítom, hogy tulajdonképpen a menzának köszönhetem, hogy megszerettem ezt az ételt – talán azóta is érzem benne a gyerekkor melegét és ízeit. Végezetül engedjék meg, hogy egy gondolattal zárjam beszédemet. A főzés, az étel nemcsak a mindennapjaink része, hanem a szeretet kifejezésének egyik legszebb eszköze is. Az étel elkészítése és megosztása egyfajta láthatóvá tétele annak a törődésnek és odafigyelésnek, amit egymás iránt érzünk - zárta szavait Horváth Soma.

Rózsás Anikó, a Hungast Elamen Zrt. területi igazgatója arról beszélt, hogy immár hosszú évtizedek óta látják el a közétkeztetést – egyebek mellett – városunkban is. E kiállítás különösen közel áll a szívéhez, részt vett a gyűjtésben is. Kiemelte a 2014-es változást, amely a közétkeztetést érintette: ekkor kapott kereteket a rendszer. Ügyelnek az egészséges táplálkozásra, és alkalmazkodnak a fogyasztási szokások változásaihoz is.

- A legfontosabb, hogy elégedettek legyenek a gyerekek – zárta szavait a területi igazgató.  

Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipar Múzeum főigazgatója elsőként megköszönte a Savaria Múzeumnak és az önkormányzatnak az együttműködést, aztán arról szólt, hogy véleménye szerint népszerű lesz a tárlat.

- Ez egy közös tudományos kutatáson alapuló kiállítás a Skanzennel, amely a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi kutatóközpont néprajzosainak segítségével, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársainak segítségével jött létre. Tavaly készült el a tárlat: feldolgozza mindazt, ami a közétkeztetéssel kapcsolatos. Az üzemi étkezés, a menza, mint fogalom mit jelent, miként alakult az elmúlt években, hogyan változott, mindezt tárgyakkal, enteriőrökkel bemutatva. Egyébként a jelenkorra is reflektál a kiállítás olyan kérdéseket is feszegetve, hogy mitől is jó egy menza. Számos sztereotípiával is szembe kellett néznünk, mint például mi a rossz étel, mi a jó étel. Emellett nem feledkezünk meg a menza szereplőiről sem: a konyhás néniről, a szakácsról, az élelmezésvezetőről. Olyan tipikus tárgyakat is megjelenítünk, ami egy korszakra jellemző a XIX. századtól egészan a napjainkig – mondta dr. Török Róbert, aki végül úgy fogalmazott: az étkezés közösségi élményt ad.

- Az embernek muszáj ennie, de nem mindegy, mit és milyen körülmények között eszünk – zárta szavait a fővárosi múzeum igazgatója.  

(Fotó: Bonyhádi Zoltán)

Savaria Fórum 34. évfolyam 2. szám - 2025.01.31.
Savaria Fórum 34. évfolyam 2. szám - 2025.01.31.
tematikus oldalak