Mézeskalács: amikor a szeretet illata járja át a házat (receptekkel)
Fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér és csillagánizs – ezek a karácsonyi illat alapvető összetevői. A mézeskalács illata már a sütés első perceitől kezdve belengi a házat. A tészta összeállítása és sütése nem igényel profizmust a konyhában, szuper program lehet akár egészen kicsi gyermekekkel is.
A tészta szaggatása nem jár túlzottan nagy maszatolással, a gyermekek segítő keze nyomán hamar a tepsibe kerülhetnek a karácsonyfák, a csillagok, a különböző méretű szívek, hóemberek, rénszarvasok. A pár perces sütési idő alatti izgalmat már csak a díszítés tudja túlszárnyalni. Ezt pedig ma már sokféleképpen megtehetjük: színes cukorgyöngyökkel, jégcukorral vagy akár készen vásárolható „írókával” is. A hagyományos, tojásfehérjével kikevert porcukros máz összeállítása egy kicsit nagyobb gyakorlatot igényel, és rajzolni sem egyszerű vele, ezért csak olyanoknak ajánljuk, akiknek elég idejük és türelmük van hozzá.
Idén kétféle receptet is kipróbáltuk, nekünk az első lett a kedvencünk, ami Rupáner-Gallé Margó konyhájából került ki.
Hozzávalók:
– 1 kg finomliszt
– 20-25 dkg porcukor
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
– 30 dkg margarin vagy vaj
– 2,5 dl méz
– 3 tojás
Elkészítés:
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint, a mézet és a tojásokat.
3. Tésztává gyúrjuk, és három részre osztjuk.
4. Az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtjuk körülbelül egy centi vastagra, majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 7-10 percig sütjük őket. Fontos, hogy ne kapjon színt a kalácsok alja.
Ennyi lisztből 100-150 darab mézeskalács lesz, attól függően, hogy mekkora formákat használunk. Amint kihűlt, akár neki is lehet állni a díszítésnek. Ami fontos, hogy azonnal puha süteményt kapunk, nem kell napokat állni hagyni lezárt dobozban. Ez azért is veszélyes, mert gyorsan el is fogyhat.
Másik receptünkben egy előre kikevert mézeskalácslisztet próbáltunk ki, ezzel jóval nehezebben készültek el a kalácsaink.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 50 dkg langyos méz
- 30 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 3 tojás sárgája
- 1 csomag szalalkáli
- 1 egész tojás
- 1 csomag mézessütemény-fűszer
Elkészítés:
1. Az összes alapanyagot öntsük egy tálba, és gyúrjuk össze! Nekem a gyúrás során meggyűlt a bajom a tészta összeállításával, így langyos tejjel kicsit lazítottam az állagán. De még így is jóval keményebb tésztát kaptam, mint az előző receptnél.
2. Az összedolgozott tésztát osszuk el többfelé, és hűtsük le!
3. Lisztezett deszkán nyújtsuk 0,5 cm vastagra. Nekem nagyon repedezett a tészta, így újból össze kellett gyúrnom egy kis vízzel, hogy nyújtani tudjam. Ezt követően tudtam szaggatni.
4. 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt megsül. A szalalkáli miatt viszont nem tud érvényesülni a mézeskalács-illatfelhő.
Mindkét recept eredménye ízletes mézeskalács lett, azonban az első tésztával sokkal könnyebb volt dolgozni, így mindenképpen azt sütném meg legközelebb is. Ami nem várat magára jövő karácsonyig, ugyanis idén nagyon kapós lett a mézeskalács: akár díszítéssel, akár díszítés nélkül.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.