12.3
  
3.23
km/óra
  2025.04.14., hétfő  •  Tibor napja
Mindennapi kenyerünk, ünneplőben: így készül a híres toronyi

Mindennapi kenyerünk, ünneplőben: így készül a híres toronyi

1083-ban, államalapító királyunk szentté avatási eljárása során, Nagyboldogasszony utáni első vasárnapon, augusztus 20-án nyitották fel István király sírját. Attól kezdve ez a nap az ő ünnepe. Hagyományosan ekkorra sütik az új lisztből az első kenyeret, megáldása a nemzeti ünnep elmaradhatatlan része.

Torony felé autózunk, várnak minket a híres-neves pékségben. Késő délutánra jár az idő, itt most kezdődik az élet. Érkeznek a pékek, beindulnak a gépek, izzik a kemence. Sorra vetik be a kilós és kétkilós cipókat a 190-200 fokos forróságba. Fürgén jár a lapát, évek rutinja minden mozdulatban. Fehér liszt pora száll a levegőben, meg a frissen sült kenyér illata.


-1964 óta változatlan technológiával dolgozunk. Bár a tésztát géppel dagasztjuk, onnantól mindent kézzel végzünk, ez a jó kenyér titka – avat be Tarr János, a Toronyi Sütőipari Kft. tulajdonosa a műhelytitkokba. - Ha kizárólag gépeket használnánk, az tönkretenné a kenyérben a sikérvázat. Mikor kisülne, tetszetős lenne, de másnapra morzsalékossá, ehetetlenné válna. A mi kenyerünk egy hét múlva is kenyér. Kívül ropogós, belül puha, hólyagos a tésztája, mert benne maradnak a gázok.


A kovász hat órán át érik, majd szép hólyagosra dagasztják, ahogy kell. Kézzel adják fel a szalagra, ami átforgatja. A péknek már szinte mérleg sem kell, jól tudja, mennyi tészta megy egy adagba: az egykilós kenyérhez egy kiló 15 deka, a kétkilóshoz két kiló 25 deka. A sütéssel csökken a nedvességtartalma, ennyit veszít a súlyából. A szakajtóban címkét kap, és még egy órát pihen a tészta. Katonás rendben sorakoznak az állványon, közben lassan növekednek tovább a sütésig.


A masszív kemence valóságos ipari műemlék, 55 éve épült, gázcsövek hálózzák be keresztül-kasul. Egy pillanatra kinyitjuk a befúvó nyílás vasajtaját, tömény forróság árad belőle.  -Ebben még boszorkányt is lehet égetni – tréfálkozik Tarr János. És valóban, a kemence bendője szinte feneketlen, egyszerre száz darab kenyér fér el benne. A cipók egy órán keresztül sülnek.


A pékek délután kezdenek, és sokszor hajnalig dolgoznak. Farkas Zoltán 1985-ben kezdte a szakmát.


- Gyerekkoromban itt laktunk a szomszédban, a kertünk végében volt a sütöde. Láttam a pékeket jönni-menni, éreztük a friss kenyér illatát, és megtetszett ez az egész. Tanulóként kezdtem, 34 éve itt vagyok. Ennyi idő után már kicsit fárasztó, de egyben öröm is ez a munka. Jó érzés, hogy a mindennapi kenyeret adjuk a családok asztalára – mondja.


Egy átlagos napon 16-20 mázsa kenyeret sütnek, hétvégére ennek a dupláját, a hosszabb ünnepekre akár 70 mázsát is rendelnek tőlük. Ma már leginkább az egykilós cipókra van igény, ez adja a napi termelés 60 százalékát.

Az előtérben 40-50 kilós lisztes zsákok sorakoznak.


-BL 80-as kenyérliszt Tüskeszentpéterről és Cellből. A háziasszonyok odahaza BL 55-öst használnak. Minél alacsonyabb a szám, annál fehérebb a liszt – magyarázza Tarr János. - A malmok már idei liszttel is dolgoznak, keverik a tavalyival, így lesz a legjobb az alapanyag. A friss lisztet hagyni kell „kiforrni”, pihenni, ha csak abból sütünk, nem lesz igazán jó a kenyér, ezért 70-30, 60-40 arányban keverve legideálisabb a régi és új őrlés.


A kenyér ősi, alapvető élelmünk, különböző formában minden kultúrában megtalálható. Évezredek alatt az élet és az otthon szimbólumává vált. Augusztust az új kenyér havának is nevezik, hiszen ekkor sütöttek először az új lisztből. A nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött vekni megáldása, felszelése és szétosztása Szent István ünnepének elmaradhatatlan része.


Lassan sötétedik. A friss kenyér illata odacsalja az embereket az üzemhez, egymás után viszik a még langyos cipókat. Papírba csomagolva, a hónuk alatt. Itt ez így szokás.

(Krizsán Zsuzsanna)
Fotók: Nagy Jácint

Savaria Fórum 34. évfolyam 9. szám - 2025.04.07.
Savaria Fórum 34. évfolyam 9. szám - 2025.04.07.
legolvasottabbak
Spartan Race 2025 Szombathely: mutatjuk a programot és az útlezárásokat
Jövő szombaton (április 12-én) ismét a Spartan Race a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozatának helyszíne lesz Szombathely. 30 országból 3500 versenyző érkezik a városba, az esemény lebonyolítása útlezárásokkal is jár.
Itt mérik a rendőrök a sebességet a Speedmarathon során
Április 9-én 6 órától 24 órán keresztül az összes traffipax élesben üzemel a vármegyénkben, sőt az egész országban, olvasható a Vas vármegyei rendőrség Facebook-oldalán.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Sokk: alkalmazottainak felét elbocsátja a burgenlandi gyár
Az alkalmazottainak több mint felét, körülbelül 225 emberT bocsát el ősztől A Hella Fahrzeugteile Austria GmbH a grosspetersdorfi (Nagyszentmihály) gyára, jelentette be a cég csütörtökön. Az üzemben szép számmal dolgoznak magyarok is.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
7-8. évfolyamos tanulók versengtek történelemből
7-8. évfolyamos tanulók vettek részt a XXXII. Országos Történelem Tanulmányi Verseny döntőjén, melyet a Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központban tartottak, derül ki a központ sajtóanyagából.
Vármegyei I. osztály: két hazai győzelem a vasárnapi nap mérlege
A Csepreg a Rábapatyot, a Szarvaskend a Vépet felülmúlva tartotta otthon a bajnoki pontokat.
A tökéletes húsvéti sonka nyomában: a hagyományos, lassan pácolt termékeket keresik a magyarok
Hagyományos, lassú pácolású, harmonikus fűszerezésű, füstölt és nem rágós. A magyarok szerint ezek a legfontosabb ismertetőjelei a tökéletes húsvéti sonkának – derült ki a Békebeli termékeket gyártó Pick megbízásából készített friss reprezentatív kutatásból. Azt is megtudtuk, mi alapján választanak az ünnepre sonkát a magyarok, mennyire népszerűek a hagyományos húsvéti ételek és megmutatjuk, hogyan kell megfőzni a húsvéti sonkát.
Bahreini Nagydíj: Piastri rajt-cél győzelmet aratott Szahírban
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője rajt-cél győzelmet aratott a vasárnapi Forma-1-es Bahreini Nagydíjon Szahírban.
Változékony idő várható a jövő héten, de Húsvétvasárnap már ismét kisüt a nap
A jövő hét első felében még erősen felhős, borult lesz az ég, többfelé lehet eső, saras eső, majd csökken a csapadék esélye, melegedés kezdődik és a hét közepén akár 26-27 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Pénteken ismét felhősebb idő várható, de a hét végén már általában gomolyfelhős, napos időre kell készülni, Húsvétvasárnap 18-24 Celsius-fok várható - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.