
Saját kertből saját zöldség
Papp-Felber Anita gyerekkora óta kertészkedik – elmondása szerint azóta, amióta ki tudott menni egyedül a kertbe. A Harmónia Öko-kert megalapításával az volt a célja, hogy bemutassa: a kertészkedés lehet egyszerű, örömteli és hatékony, különösen gyerekekkel. „A konyhakert, amellett, hogy minőségi élelmiszerhez juttat bennünket, bizonyítottan jó hatással van az egészségünkre. Javítja a talajéletet – persze csak akkor, ha vegyszermentesen kertészkedünk –, és a következő generációt, a gyerekeket is inspirálhatja, hiszen példát mutatunk nekik,” emelte ki a balogunyomi gazdálkodó, biokertész, aki nem csak csinálja, tanítja is, tavaly jelent meg könyve arról, hogy gyerekes családoknak, kisgyermekeknek hogyan érdemes elkezdeniük kertészkedni.
Papp-Felber Anita férjével - a szakember szerint a kertészkedés lehet örömteli gyerekeknek és felnőtteknek is Fotó: Harmónia Öko-kert
Magaságyás: praktikus, kényelmes, sokoldalú
A magaságyás – bár sokszor csak esztétikai divatelemként jelenik meg a kertekben – valójában komoly célt szolgál. Anita szerint nem öncélúan került be a kertkultúrába: „Sajnos a divathullám elvitte a magaságyások lényegét. Az eredeti cél az volt, hogy ott is lehessen termelni, ahol rossz a talaj, vagy ahol például a kutyák elől kell megvédeni a növényeket.” Egy jól megépített magaságyás rétegei – faágak, komposzt, fűnyesedék, föld – nemcsak tápanyagot adnak a növényeknek, hanem hőt is termelnek, így a föld melegebb marad télen, ami elősegíti a korai termesztést. Nem utolsósorban pedig kényelmesebb: nem kell hajolni, ami időseknek és kisgyerekes családoknak kifejezetten előny.„Ahol jó a talaj, oda nem feltétlenül kell magaságyás. De ahol rossz, ott ez lehet az egyetlen megoldás. És tévhit, hogy kevesebb munka van vele. Ha valaki megtanulja a forgatásmentes talajművelést - én ezt ajánlom, hiszen ez kíméli legjobban a talajt -, a szabadföldi gazdálkodás is épp olyan könnyű.”
Első lépések
A konyhakert kialakításánál fontos a jó helyválasztás: legyen napos, szélvédett, és könnyen megközelíthető. A szakember kezdőknek azt tanácsolja, ne vállalják túl magukat:
„A leggyakoribb hiba, hogy mindent szeretnének egyszerre. Kevesebb növénnyel kezdjenek, figyeljék meg őket, és legfőképpen: ne várják el, hogy minden évben minden sikerül. Lesznek jobb és rosszabb évek.”
Ajánlott növények a borsó, retek, korai saláta, rukkola, mizuna, dughagyma, de a paradicsomban is sok örömünket lelhetjük. Ezek könnyen nevelhetők, és gyors sikerélményt adnak. A fűszernövények ültetését nem külön ágyásban javasolja Papp-Felber Anita, hanem zöldségek vagy gyümölcsfák közé, mert így jobban kifejtik jótékony hatásukat.
Magaságyás építése és gondozása
A magaságyás házilag is könnyen elkészíthető. Fa és tégla a sztenderd építőanyagok, nem javasolt fóliát használni az oldalfalakon, és ne telepítsünk vakondhálót sem. „A fólia nem szellőzik, mikroműanyag kerül a talajba, amit már így is túlterheltünk vele", figyelmeztet a szakértő. A magaságyás rétegezésénél a faágak, komposzt, fűnyesedék, szalma és jó minőségű termőföld adja a stabil, tápanyagdús alapot. A gondozás év közben egyszerű: a kulcs a jó talajélet és a mulcsozás, hogy megőrizzük a nedvességet. Télen a jól rétegzett magaságyás fűtheti a talajt is, így akár tovább is „működhet”, ha letakarjuk vagy fóliaalagutat építünk fölé. Ezzel akár kora tavaszig lehet termelni benne.
Komposztálás és hulladékcsökkentés
A kertészkedés természetes velejárója a komposztálás is, amely tökéletesen illeszkedik a környezettudatos életmódba. „Aki kertészkedik, az előbb-utóbb biztosan komposztál is. A háztartási hulladék jelentős részét így hasznosítani tudjuk, és a növények ezt meg is hálálják”, hangsúlyozza Papp-Felber Anita. A magaságyás kialakításakor komposzt is kerülhet a rétegek közé, később pedig érdemes az otthoni zöldhulladékot is beépíteni a kert körforgásába. Ezzel nemcsak a növények tápanyag-ellátását oldjuk meg, de a szemét mennyiségét is csökkentjük.
Megtanít figyelni
Az egyre inkább elidegenedő technovilágban a kertészkedés visszavisz bennünket a gyökereinkhez – szó szerint is. Megtanít figyelni a természetre, a talajra, az évszakokra, és nem utolsósorban önmagunkra.
Egy magaságyás vagy konyhakert nemcsak zöldséget ad, hanem egy újfajta szemléletet is – a fenntarthatóság, a tiszta élelmiszer és az élet iránti tisztelet megközelítését.
Ráadásul a saját magunk által termesztett zöldség egy olyan minőségi élelmiszer, amire szüksége van a szervezetünknek. A kert 0–100 éves korig ajánlott, stresszoldó, egészséges és addiktív.









A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.